Svet 38

27.10.2024.

21:01

Uživo Prodoran napad: Broje se mrtvi; Iz Ugljedara evakuisan strani plaćenik

Rat u Ukrajini – 977. dan. Ruske PVO jedinice uništile su najmanje 30 ukrajinskih dronova tokom protekle noći, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

Izvor: B92.net

Prodoran napad: Broje se mrtvi; Iz Ugljedara evakuisan strani plaćenik
Profimedia

Podeli:

Dronovi su uništeni nad južnim regionima Rusije, uključujući Voronjež, Briansk, Orjol, Lipetsk i Belgorod, navelo je ministarstvo na svom Telegramu kanalu, prenosi Rojters.

Sve najnovije vesti o ratu u Ukrajini pratite blogu B92.net UŽIVO

Završeno

20:58

Iz Ugljedara evakuisan Amerikanac koji je ratovao za Ruse

Državljanin Sjedinjenih Američkih Država koji je radio za rusku stranu evakuisan je iz sela Bogojavljenka kod Ugljedara, saopštio je danas štab odbrane samoproglašene Donjecke narodne republike.

"Ruske specijalne službe su zajedno sa jedinicama ... Istočnog vojnog okruga Ministarstva odbrane Rusije izvele operaciju evakuacije vrednog operativnog izvora, državljanina SAD koji je imao ključnu ulogu u pripremi napada na selo Bogojavljenka u pravcu Ugljedara“, rekli su za TASS iz štaba odbrane.

Objašnjeno je da je američki državljanin prethodne dve godine bio na teritoriji Ukrajine, i da je preneo u Rusiju vredne obaveštajne informacije koje su omogućile izvođenje visoko preciznih udara, minimizirajući štetu na civilnoj infrastrukturi i civilima.

"Život spašenog Amerikanca nije u opasnosti. Rešeno je pitanje davanja političkog azila i dobijanja ruskog državljanstva", istakli su iz štaba.

19:27

U napadu na Herson poginula tri civila

U današnjem ruskom napadu na grad Herson na jugu Ukrajine poginula su tri civila, saopštio je načelnik hersonske regionalne administracije Aleksandar Prokudin.

"Šezdesetjednogodišnji muškarac poginuo je danas popodne u oblasti Dnjepra u napadu neprijateljske bespilotne letelice. Još jedan stanovnik grada poginuo je u blizini pošte, pored koje je odjeknula eksplozija. Identitet muškarca se trenutno utvrđuje", napisao je Prokudin u Telegramu.

Prema njegovim rečima, u eksploziji je povređen i 45-godišnji stanovnik Hersona koji je hospitalizovan, prenosi ukrajinski Interfaks.

Prokudin je ranije objavio da je u Hersonu poginuo 71-godišnji muškarac nakon što su ruske snage bacile eksploziv iz bespilotne letelice.

17:51

"Putin pobeđuje"

Ruski predsednik Vladimir Putin preuzima prednost nad Zapadom, kaže američki politikolog Džon Miršajmer u intervjuu za Jutjub kanal Judging Freedom.

Ekspert za međunarodne odnose je primetio da su svi pokušaji SAD da izoluju ruskog lidera propali.

"Sve što se dešava je još jedan dokaz da Putin pobeđuje", rekao je profesor, prenose Novosti.

17:47

Kanada isporučila prvu seriju oklopnih transportera

Ministarstvo odbrane Kanade saopštilo je danas da je Ukrajini isporučilo prvu seriju oklopnih transportera LAV, ne navodeći o kojoj količini vojne opreme je reč.

"Posle obuke za rad i održavanje oklopnih vozila u Nemačkoj, vozila su utovarena i poslata u Ukrajinu. Ova vozila će pomoći Ukrajini u odbrani od ilegalne invazije na njenu teritoriju", navodi se u saopštenju

Ministarstva objavljenom na platformi Iks, prenosi Ukrinform.

17:18

Novi napad Ukrajinaca


Najmanje šest civila iz Časova Jara ubijeno je u napadu ukrajinske bespilotne letelice dok su pokušavali da napuste grad prema Rusiji. Kako su saopštili pripadnici grupe „Jug“, na civile je prvo otvorena vatra iz minobacača i artiljerije, a zatim su napadnuti pomoću FPV dronova.
 

15:51

Odbijeno osam kontranapada u Kursku

Ruske trupe odbile su osam novih kontranapada ukrajinskih snaga u ruskoj oblasti Kursk, saopštila je novinska agencija Interfaks rusko ministarstvo odbrane.

15:50

Izbori će biti održani odmah po okončanju rata

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Jermak izjavio je da će izbori u Ukrajini biti održani odmah po okončanju oružanog sukoba.

"(Izbori će biti održani) odmah po završetku rata. Zelenski je bio vrlo jasan: on želi da svi vojnici mogu da glasaju, baš kao i izbeglice u inostranstvu. Ali danas resursi moraju da idu u rat“, rekao je on u intervjuu za italijanski list „Korijere dela sera“.
 

13:57

Putin spreman za pregovore

Ruski predsednik Vladimir Putin, tokom pregovora sa kineskim liderom Si Đinpingom, potvrdio je da Rusija ceni napore Brazila, Kine i drugih strateških partnera da pronađu načine za mirno rešavanje sukoba u Ukrajini, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov Rusiji 24.

"Predsednik Putin je potvrdio, mi smo spremni za pregovore", ukazao je Lavrov.

13:35

Napad ukrajinskog drona

12:12

Vojnici Severne Koreje u Kursku

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: