Svet 1

26.10.2024.

11:54

Uživo Odmazda je izvršena; Uzbuna širom države

U izraelskim vazdušnim napadima rano jutros pogođene su pojedine vojne lokacije u centralnim i južnim delovima Sirije, javila je sirijska državna novinska agencija SANA.

Izvor: B92.net

Odmazda je izvršena; Uzbuna širom države
Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Podeli:

Agencija navodi da je sirijska protivvazdušna odbrana presrela rakete koje je Izrael lansirao iz pravca Golanske visoravni koju je okupirao, kao i sa libanske teritorije, i oborila pojedine projektile.

  • Sve najnovije vesti o sukobu na Bliskom istoku pratite na blogu B92.net UŽIVO

Uživo

11:59

"Iran ima pravo da se brani"

Iran ima pravo i dužnost da se brani nakon izraelskih napada u kojima su pogođeni iranski vojni ciljevi i ubijena dva vojnika, saopštilo je danas iransko ministarstvo spoljnih poslova.

Iransko ministarstvo se poziva na član 51. Povelje Ujedinjenih nacija na osnovu kojeg, kako navodi, Iran ima pravo i dužnost da se brani, preneo je Tajms of Izrael.

09:38

Starmer: Iran ne bi trebalo da odgovara na napad izraelske vojske

Britanski premijer Kir Starmer izjavio je danas da Iran ne bi trebalo da odgovara na talas izraelskih udara, i istovremeno je pozvao sve strane na uzdržanost.

"Jasno mi je da Izrael ima pravo da se brani od iranske agresije. Jednako mi je jasno da moramo izbegavati dalju regionalnu eskalaciju i pozivamo sve strane da pokažu uzdržanost. Iran ne bi trebalo da odgovara", rekao je Starmer, govoreći na konferenciji za štampu na Samoi, gde je prisustvovao sastanku šefova vlada Komonvelta, preneo je Rojters.

09:35

Sirene zavijaju širom Izraela

Sirene za vazdušni napad se oglašavaju širom severnog Izraela nakon što su vazdušne snage te zemlje napale Iran.

08:59

Iransko ministarstvo: Škole u ​​Iranu rade normalno nakon napada izraelske vojske

Škole u ​​Iranu danas rade normalno nakon napada izraelske vojske koji su izvedeni protekle noći, saopštilo je jutros iransko Ministarstvo obrazovanja.

Predstavnik Ministarstva Ali Farhadi rekao je za agenciju IRNA da su sve škole u Iranu danas otvorene i da se nastava odvija normalno.

Istovremeno, novinska agencija Tasnim objavila je da su u Iranu obnovljeni letovi nakon što su nakratko bili obustavljeni zbog noćašnjeg napada izraelske vojske na vojne ciljeve u Iranu.

08:17

Mediji: Izrael je unapred upozorio Iran na napad i potencijalne mete

Izrael je unapred upozorio Iran na predstojeći udar i potencijalne ciljeve, pozivajući ga da se uzdrži od odgovora novim napadom, prenosi portal Aksios, pozivajući se na tri upućena izvora.

Izraelci su Irancima unapred naznačili koje bi mete generalno napali, a koje ne bi, navodi američki portal.

Izraelska poruka bila je pokušaj da se ograniči aktuelna razmena napada između Izraela i Irana i spreči šira eskalacija, rekli su izvori.

Kako prenosi portal, Izrael je, takođe, upozorio Iran da ne odgovara na najavljeni napad, ističući da će, ukoliko Teheran uzvrati, Tel Aviv odgovoriti još snažnijim napadom, posebno ako civili budu povređeni.

08:17

Izraelska vojska u kontrolisanoj eksploziji uništila zalihe oružja Hezbolaha

Na severu Izraela jutros su izdata upozorenja o zemljotresu nakon kontrolisane eksplozije zaliha oružja libanske militantne grupe Hezbolah koju su izvele izraelske snage, nakon što su izraelski borbeni avioni ranije jutros izveli napade na iranske vojne ciljeve.

Izraelska meteorološka služba saopštila je da je izdala upozorenje na zemljotres nakon što su merni uređaji registrovali potres posle veće kontrolisane eksplozije koja je jutros izvedena na severu Izraela, preneo je portal Inet.

U eksploziji su uništene zalihe oružja Hezbolaha, navodi se u saopštenju, preneo je Tajms of Izrael.

08:16

Izrael bombardovao Iran

08:15

Ruska ambasada u Iranu: Mirna situacija u Teheranu nakon izraelskih udara

"Prema saopštenju iranske vojske, u noći između 25. i 26. oktobra, izraelske oružane snage su izvele nekoliko napada na brojne ciljeve u provincijama Teheran, Ilam i Huzestan. U ovom trenutku, situacija u glavnom gradu i većim gradovima zemlje je mirna“, saopštile su ruske diplomate na Telegramu, prenosi agencija RIA Novosti.

U saopštenju se dodaje da ambasada i druge ruske institucije u toj zemlji rade normalno i da nema informacija o povređenim državljanima Rusije.

08:15

Izraelska vojska: Napad odmazde završen, ciljevi uspešno postignuti

iljevi napada koji su protekle noći izvedeni na Iran, u okviru vojne operacije pod šifrovanim nazivom "Dani pokajanja", uspešno su postignuti, saopštila je izraelska vojska.

"Napad odmazde je završen i njegovi ciljevi su postignuti", rekao je portparol izraelske vojske Danijel Hagari na konferenciji za novinare.

Napadi izraelske vojske bili su usmereni na iranske lokacije za proizvodnju projektila i baterije protivvazdušne odbrane, kao odgovor na direktne napade Irana izvedene na Izrael ranije ovog meseca i u aprilu, kao i na kontinuirane napade njegovih satelita širom Bliskog istoka, prenosi Tajms of Izrael.

"Sada Izrael ima veću slobodu delovanja u Iranu. Iran je dva puta udario na Izrael... i platio je cenu za to", naglasio je Hagari.

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: