Svet 1

26.10.2024.

18:51

Uživo Ispaljeno 80 raketa; Ubijeni su; Povlačenje VIDEO

U izraelskim vazdušnim napadima rano jutros pogođene su pojedine vojne lokacije u centralnim i južnim delovima Sirije, javila je sirijska državna novinska agencija SANA.

Izvor: B92.net

Ispaljeno 80 raketa; Ubijeni su; Povlačenje VIDEO
Profimedia

Podeli:

Agencija navodi da je sirijska protivvazdušna odbrana presrela rakete koje je Izrael lansirao iz pravca Golanske visoravni koju je okupirao, kao i sa libanske teritorije, i oborila pojedine projektile.

  • Sve najnovije vesti o sukobu na Bliskom istoku pratite na blogu B92.net UŽIVO

Uživo

18:34

Gutereš je "duboko zabrinut" zbog situacije na Bliskom istoku

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je "duboko zabrinut zbog nastavka eskalacije na Bliskom istoku" nakon izraelskih udara na Iran, rekao je njegov portparol u saopštenju danas.

"Generalni sekretar hitno ponavlja svoj poziv svim stranama da obustave sve vojne akcije, uključujući Gazu i Liban, učine sve moguće napore da spreče sveopšti regionalni rat i vrate se na put diplomatije", dodao je on.

17:31

Povukli su se

Izraelske snage (IDF) povukle su se danas iz bolnice "Kamal Advan" u severnom delu Pojasa Gaze, jedine preostale medicinske ustanove koja funkcioniše u tom delu enklave, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi, navodeći da je IDF pritvorio više desetina muškaraca, uglavnom medicinskih radnika i pacijenata.

Palestinski medicinski radnici su saopštili da je najmanje 44 od 70 zaposlenih u toj medicinskoj ustanovi zadržala izraelska vojska koja je u bolnicu upala juče, ali kasnije je rečeno da je IDF oslobodio 14 ljudi, uključujući direktora bolnice.

17:07

Svetski lideri pozvali na uzdržanost na Bliskom istoku

Lideri širom sveta pozvali su na "najveću moguću uzdržanost" na Bliskom istoku, nakon što su u sinoćnjem izraelskom napadu ubijena dva iranska vojnika.

EU je istakla da sve strane treba da pokažu krajnju uzdržanost kako bi izbegli "nekontrolisanu eskalaciju" sukoba.

Francuska je, istovremeno, istakla da Izrael treba da se "uzdrži" od bilo kakve akcije, usred pojačanih tenzija na Bliskom istoku.

17:06

Broj stradalih Palestinaca porastao na 42.924

Najmanje 42.924 Palestinaca je ubijeno, a 100.833 ih je ranjeno u izraelskim napadima od 7. oktobara prošle godine, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa.

17:06

Hezbolah ispalio oko 80 raketa na sever Izraela

Izraelska vojska saopštila je da Hezbolah danas ispalio oko 80 raketa na sever Izraela.

IDF je prethodno naveo da je vojska oborila četiri drona koja su lansirana iz Libana.

17:05

IDF objavio video-snimak lovaca koji kreću u noćni napad na Iran

Izraelska vojska objavila je video-snimak i fotografije na kojima se vidi kako borbeni avioni F-15 i F-16 kreću u noćni napad na Iran.

IDF navodi da su desetine aviona izraelskog vazduhoplovstva, uključujući borbene lovce, sinoć učestvovale u napadima na ciljeve u Iranu i Siriji.

17:05

Šolc pozvao Iran da okonča ciklus eskalacije

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je Iran da okonča "ciklus eskalacije", nakon što je Izrael jutros izveo napade na iranske vojne lokacije.

Šolc je istakao da uzdržanost može da otvori put ka miru na Bliskom istoku.

"Moja poruka Iranu je jasna: ne možemo da nastavimo sa masovnim reakcijama i eskalacijom. To mora da prestane odmah. Ovo će stvoriti priliku za miran razvoj na Bliskom istoku", naveo je nemački kancelar na Iksu. 

17:04

Gardijan: Ubijeno 10 iranskih policajaca

Najmanje 10 pripadnika iranske policije ubijeno je 1.200 kilometara jugoistočno od Teherana, piše Gardijan.

Vest je objavljena posle nedavnog izraelskog napada na Teheran i druga područja u Iranu. 

Osumnjičeni za ubistva policajaca nisu identifikovani, niti je bilo koja grupa preuzela odgovornost za napadu.

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: