Svet 12

25.10.2024.

21:17

Tri zemlje su "ozbiljno zabrinute": Izbija totalni rat?

SAD, Južna Koreja i Japan izrazili su danas "ozbiljnu zabrinutost" zbog prisustva severnokorejskih vojnika u Rusiji, rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi.

Izvor: Beta

Tri zemlje su "ozbiljno zabrinute": Izbija totalni rat?
Profimedia/Nicolas ADAMY / Hans Lucas.

Podeli:

Oni su izrazili zabrinutost zbog raspoređivanja severnokorejskih trupa u Rusiji, i potencijalno njihovog uključivanja na bojnom polju protiv Ukrajine, rekao je Kirbi.

Severna Koreja izrazila je ozbiljnu zabrinutost posle jučerašnje ratifikacije Ugovora o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Rusije i Severne Koreje u donjem domu ruskog parlamenta. Taj ugovor u jednom članu predviđa momentanu vojnu pomoć u slučaju oružane agresije treće zemlje.

Južna Koreja i SAD tvrde da se hiljade severnokorejskih vojnika već obučavaju na ruskom tlu. Kijev je juče saopštio da ima dokaze da su severnokorejski vojnici već stigli u borbene zone u ruskoj pograničnoj oblasti Kursk. Pjongjang i Moskva to demantuju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da će severnokorejski vojnici početi da se bore protiv ukrajinskih trupa od nedelje, i izrazio strahovanje o novoj eskalaciji u ratu protiv Rusije koji traje 32 meseca.

Severna Koreja je dala uveravanja danas da bi raspoređivanje njenih trupa u Rusiji bilo "u skladu" sa međunarodnim pravom, niti potvrđujući niti demantujući prisustvo svojih vojnika u Rusiji.

Ruski predsednik Vladimir Putin reagovao je danas u intervjuu objavljenom na ruskoj državnoj televiziji.

"Naše je da odlučimo na suvereni način da li ćemo nešto sprovesti ili ne gde, kako i da li nam je potrebno, ili ćemo jednostavno na primer organizovati zajedničke vežbe, obuku ili deliti iskustvo" sa bojnog polja, rekao je on.

"To je naša stvar", rekao je Putin.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: