Svet 0

25.10.2024.

20:10

Okupacija: Vojska "prekopala" granicu; otvara se novi front? FOTO

Izraelska vojska je, prema satelitskim snimcima, izgleda iskopala rov dug najmanje sedam kilometara duž granice između Golanske visoravni i južne Sirije od sredine avgusta.

Izvor: Klix.ba

Okupacija: Vojska "prekopala" granicu; otvara se novi front? FOTO
EPA-EFE/ABIR SULTAN

Podeli:

Prema Fajnenšel tajmsu, jedinice Hezbolaha prisutne su u južnoj Siriji, što otvara mogućnost dodatne linije fronta dok se Izrael bori u Gazi i Libanu.

Odbrambene mere Izraela dolaze dok se priprema da odbrani potencijalne pretnje iz ratom razorene Sirije, nakon proširenja napada na Hezbolah u Libanu. Izrael se takođe sprema da uzvrati na napade iranskih balističkih raketa ranije ovog meseca.

Geir Pedersen, specijalni izaslanik UN-a za Siriju, rekao je u UN u Njujorku da su mirovne snage UN-a, UNDOF, primetile "građevinske aktivnosti" izraelske vojske u blizini demilitarizovane zone.

"Na Golanu je izraelska vojska izvela neke građevinske aktivnosti u blizini demilitarizovane zone", rekao je Pedersen u sredu, dodajući: "Tokom ovih aktivnosti, UNDOF je primetio izraelski tenk i bager koji su prelazili liniju prekida vatre u zonu ."

Pedersen nije precizirao tačne lokacije na kojima su bageri primećeni.

Drugi izvor sa direktnim saznanjima rekao je da su mirovne snage primetile da Izrael jača svoje odbrambene pozicije na okupiranoj Golanskoj visoravni. Tri položaja UNDOF-a nalaze se na manje od 1,5 kilometara od dela novopoloženih zemljanih radova. UNDOF, kome je poveren nadzor granice, nije odgovorio na zahtev za komentar.

"Izgleda da je Izrael ojačao odbranu duž svoje linije fronta sa južnom Sirijom", rekao je Haid Haid, saradnik u Chatham House u Londonu.

Analiza satelitskih snimaka Fajnenšel tajmsa pokazala je da je rov na nekim mestima bio širok 20 metara. Na severnom kraju radova, pruge ili oznake prelaze granicu na sirijsku teritoriju.

Okupacija traje decenijama

Izrael je okupirao Golansku visoravan nakon što ga je oduzeo od Sirije tokom Šestodnevnog rata 1967. Četrnaest godina kasnije, Izrael je anektirao više od 1.000 kvadratnih kilometara, iako međunarodna zajednica generalno ne priznaje izraelski suverenitet nad tom teritorijom.

Izrael je dugo ciljao grupe u Siriji, uključujući Hezbolah, očekujući od njih da iskoriste Siriju kao platformu za napade na Izrael.

S obzirom na izraelske napade na Hamas i Hezbolah, eskalacija u Siriji predstavlja novu pretnju za Siriju, koju podržavaju Rusija, Iran i pokreti otpora širom Bliskog istoka.

Čarls Lister, direktor Programa za Siriju i borbu protiv terorizma i ekstremizma pri Institutu za Bliski istok u Vašingtonu, rekao je da postoji sve veća zabrinutost da bi sirijski predsednik Bašar al-Asad, iako je do sada odlučan da se drži podalje od regionalnih sukoba, uskoro mogao biti primoran da učestvuje .

"Izraelski premijer Benjamin Netanjahu možda će odlučiti da uključi Siriju direktnije... skoro da je tera u jednačinu, u kom slučaju će odbrambene linije Golana biti ključne", dodao je Lister.

Upitan o operacijama i ciljevima Izraela u Siriji, izraelski vojni zvaničnik je odgovorio: "Asad treba da izabere stranu". Analitičari smatraju da Asad, sa ograničenim vojnim resursima zbog 13-godišnjeg građanskog rata i ekonomske krize, želi da izbegne izraelski odgovor ako je moguće.

Ali Sirija je već pod vatrom. Pedersen je rekao da je sirijska vlada izvestila da je u izraelskim udarima poginulo više od 100 ljudi u najmanje 116 vazdušnih udara od 7. oktobra prošle godine, kada je Hamas pokrenuo napad na Izrael.

Među ovim napadima su i izraelski vazdušni napadi u luksuznom naselju Maze u Damasku poslednjih nedelja. Sirijski državni mediji izvestili su o izraelskim udarima u sredu uveče u stambenoj četvrti Damaska i vojnom objektu u Homsu.

"Nesumnjivo, intenzitet izraelskih akcija je porastao poslednjih meseci", rekao je Lister.

Izrael ćuti

Izrael retko komentariše svoje aktivnosti u Siriji, a njegova vojska nije odgovorila na zahtev za komentar o odbrambenim pojačanjima na Golanu.

Jugozapadna Sirija, koja se graniči sa okupiranim Golanom i gde je koncentrisana manjinska zajednica Druza, ima složenu bezbednosnu situaciju. Ranije je to bilo leglo opozicije Asadovom režimu, a ruske i režimske snage su pokušale da pacifikuju region sporazumom o pomirenju. Međutim, organizovani kriminal je procvetao i pojedini vojskovođe su dobili vlast, destabilizujući oblast.

Najveća briga Izraela su lokalne frakcije povezane sa Iranom.

"Mnoge od tih grupa, posebno u oblasti al-Kuneitra, povezane su sa Iranom i Hezbolahom. Ova veza je omogućila Iranu da zadrži svoj uticaj u regionu, čak i uz ograničeno direktno prisustvo", rekao je Haid.

Hezbolah je uspeo da "mobiliše svoje saveznike da pokrenu napade na Izrael sa sirijske teritorije, uprkos naporima sirijskog režima da izbegne uključivanje zemlje u sukobe", dodao je Haid.

Međutim, ruske i sirijske snage ove nedelje su održale vojne vežbe na granici Golanske visoravni, prema Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava sa sedištem u Londonu, koja je zabeležila ruske vojne posmatračke punktove i patrole u ​​jugozapadnoj Siriji poslednjih nedelja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: