Svet 7

21.03.2024.

19:32

Ispaljene su rakete: Vašington će pokrenuti rat?

Američko vazduhoplovstvo je po prvi put testiralo hipersoničnu krstareću raketu u Pacifiku.

Izvor: Klix.ba

Ispaljene su rakete: Vašington će pokrenuti rat?
EPA/CHUNG SUNG-JUN / POOL

Podeli:

To je, kako analitičari kažu, signal Kini da se Vašington i dalje takmiči u areni oružja u kojoj mnogi vide da Peking ima izrazitu prednost.

17. marta, bombarder B-52 koji je leteo iz vazduhoplovne baze Andersen na ostrvu Guam ispalio je "kompletan prototip operativne hipersonične rakete", potvrdio je portparol američkih vazduhoplovnih snaga u izjavi za Si-En-En.

Test hipersoničnog oružja, zvanično nazvanog "All-Up-Round AGM-183A Air-Launched Rapid Response Veapon" (ARRV), sproveden je na Reganovom poligonu na atolu Kvajalein na Maršalovim ostrvima, 2.600 kilometara istočno od Guama. Prethodni ARRV testovi sprovedeni su kod kopna SAD.

ARRV se sastoji od raketnog pojačivača motora i hipersoničnog kliznog vozila, koje nosi konvencionalnu bojevu glavu.

"Namera je da napadne mete visoke vrednosti, osetljive na vreme na kopnu", navodi se u dokumentu Ministarstva odbrane iz 2021.

Hipersonične krstareće rakete putuju brzinama većim od pet maha, ili približno 4.000 milja na sat, što ih čini teškim za otkrivanje i presretanje na vreme. Oni takođe mogu da manevrišu i menjaju visinu, omogućavajući im da izbegnu postojeće sisteme protivraketne odbrane.

Kina i Rusija nedostižne?

Američki zvaničnici su ranije priznali da su Kina i Rusija postigle napredak u razvoju hipersoničnog oružja.

Kina testira hipersonična klizna vozila koja mogu da nose i nuklearne i konvencionalne bojeve glave od 2014. godine, navodi Savez za zastupanje raketne odbrane, nestranačka lobistička grupa.

General američkih vazduhoplovnih snaga rekao je 2021. da je Kina testirala hipersonično klizno vozilo koje je „otišlo oko sveta“, dok je Rusija ispalila hipersoničnu krstareću raketu Cirkon na Ukrajinu ranije ove godine, prema ukrajinskoj vladinoj agenciji.

Severna Koreja takođe tvrdi da razvija hipersonično oružje. Državna korejska centralna novinska agencija saopštila je u sredu da je lider Kim Džong Un u utorak gledao test novog motora za hipersonično oružje srednjeg dometa.

Spekulacije da će SAD testirati hipersoničnu raketu u Pacifiku pojavile su se krajem februara, kada je B-52 sa oružjem stigao u Guam na ono što se u saopštenju za javnost naziva „obuka upoznavanja sa hipersoničnim oružjem“.

"Ovaj test ima za cilj da pošalje jasnu poruku Pekingu da Vašington ostaje nepokolebljiv u jačanju svog strateškog stava na Pacifiku, čak i usred konkurentskih globalnih izazova", rekao je Krejg Singlton, viši kineski saradnik u nestranačkoj Fondaciji za odbranu demokratija.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: