Svet 0

25.10.2024.

18:23

Gruzija spremna za izbore: Proevropska opozicija vs. "Gruzijski dan" FOTO/VIDEO

U Gruziji se sutra održavaju parlamentarni izbori, a snage će odmeriti prozapadne opozicione snage i vladajuća stranka "Gruzijski san", koja je sve više pod ruskim uticajem.

Izvor: Tanjug

Gruzija spremna za izbore: Proevropska opozicija vs. "Gruzijski dan"  FOTO/VIDEO
EPA-EFE/DAVID MDZINARISHVILI

Podeli:

Kako prenosi gruzijski portal Civil.ge, očekivani izbori održavaju se u trenutku kada se gruzijsko društvo nalazi na raskrsnici između EU i Rusije, a većina društva teži ustavnom cilju evroatlantskih integracija, koje su oslabljene ruskim uticajem "i spolja i iznutra".

Ovo će biti prvi potpuno proporcionalni izbori u Gruziji, sa cenzusom od pet odsto koji stranke moraju da pređu da bi popunile 150 poslaničkih mesta.

Predstavnici posmatračke misije OEBS/ODIHR sastali su se danas sa predstavnicima vladajuće stranke Gruzijski san i opozicionim partijama.

Premijer Irakli Kobahidze je sastanak opisao kao "veoma dobar i pozitivan".

"Razgovarali smo o izbornom procesu, kako teče predizborna kampanja, kakva je politička situacija u Gruziji, koji su glavni programi političkih partija i uopšte kakva su naša očekivanja od izbora", izjavila je predsednica Odbora za evropske integracije gruzijskog parlamenta Maka Bočorišvili.

Misija OEBS-a se takođe sastala i sa opozicionim strankama.

"Njihovo glavno pitanje je bilo je način na koji je opozicija uključena u zaštitu glasova. Obavestili smo ih o svemu - kako teče predizborni proces, uključujući činjenice o nasilju i napadima", rekao je novinarima Giorgi Butikašvili, član Koalicije za promene.

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je u sredu izrazio zabrinutost SAD u vezi sa izbornim procesom u Gruziji.

"Izražavamo našu zabrinutost u vezi sa putanjom demokratskih institucija Gruzije i izbornog procesa... Na kraju krajeva, o budućnosti Gruzije mora odlučivati gruzijski narod kroz slobodan i fer proces. Mislim da niko u Gruziji ne želi da preda svoju zemlju u zalog drugoj zemlji, uključujući Kinu", rekao je Salivan.

Premijer Gruzije je odgovorio Salivanu da Gruzija ima 3000-godišnju istoriju i "ne samo da se nikome ne može založiti, nego se o njoj u ovim terminima ni ne govori".

Kobahidze je naveo da će "povesti Gruziju ka članstvu u EU, napominjući da će se veze sa Zapadom normalizovati kada se rat u Ukrajini završi. Brisel je upozorio da će izbori biti presudni za sudbinu gruzijske demokratije i njene dugogodišnje težnje za članstvom u Evropskoj uniji."

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi opozicione stranke mogle da dobiju dovoljno glasova da formiraju koalicionu vladu, koja bi zamenila vladajuću partiju Gruzijski san, koju kontroliše moćni milijarder Bidžina Ivanišvili.

Ova koalicija uključuje glavnu opozicionu snagu Gruzije, "Ujedinjeni nacionalni pokret (UNM)" bivšeg predsednika Mihaila Sakašvilija i "Akhali", nedavno formiranu stranku na čelu sa bivšim liderima UNM.

Zajedno sa nekoliko manjih stranaka, oni su potpisali proevropsku političku platformu u kojoj su navedene dalekosežne izborne, pravosudne i reforme sprovođenja zakona. Sadašnja vlada najavila je da planira da osvoji "supervećinu" u parlamentu kako bi mogla da usvoji ustavnu zabranu prozapadne opozicije.

"Tradicionalno rascepkane gruzijske opozicione snage uspele su da formiraju jedinstveni front bez presedana protiv Gruzijskog sna. Ali ako vladajuća stranka pokuša da ostane na vlasti bez obzira na ishod izbora, onda postoji rizik od postizbornih previranja", rekao je analitičar Gela Vasadze iz Gruzijskog centra za stratešku analizu.

Usvajanje kontroverznog zakona o "stranom uticaju" ovog proleća, usmerenog na civilno društvo, izazvalo je nedelje masovnih uličnih protesta i kritikovano je kao "mera po uzoru na Kremlj", za suzbijanje neslaganja.

Taj potez je podstakao Brisel da zamrzne proces pridruživanja Gruzije EU, dok je Vašington uveo sankcije desetinama gruzijskih zvaničnika.

Ranije ovog meseca, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borelj, upozorio je da akcije Gruzijskog sna "signaliziraju pomak ka autoritarizmu".

Borelj je predstojeće izbore nazvao "ključnim testom za demokratiju u Gruziji i njen put u Evropsku uniju".

Anketa koju je sprovela američka agencija "Edison Research" neposredno pre izbora pokazala je da bi 34 odsto birača glasalo za Gruzijski san, dok bi četiri opoziciona saveza zajedno trebalo da dobiju 53 odsto glasova.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: