Svet 0

25.10.2024.

12:54

Lukašenko odgovarao na "škakljiva pitanja" o Putinu; "To su njegove trupe"

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio u inetrvjuu za BBC da ruski predsednik Vladimir Putin nije tražio od njega dozvolu da napadne Ukrajinu sa teritorije Belorusije.

Izvor: Ukrajinska pravda

Lukašenko odgovarao na "škakljiva pitanja" o Putinu; "To su njegove trupe"
EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Podeli:

Kako prenosi Ukrajinska pravda, na pitanje novinara zašto je dozvolio Kremlju da napadne Ukrajinu, uključujući i sa teritorije Belorusije, Lukašenko je odgovorio: "Kako znate da sam ja dao dozvolu da koristi belorusku teritoriju?"

Na insistiranje novinara da je za invaziju na Ukrajinu korišćena i beloruska teritorija, Lukašenko  je rekao da su tada bile održavane vojne vežbe u Kojima je učestvovalo nekoliko hiljada ruskih vojnika. "Putin je počeo da povlači ove trupe sa juga Belorusije, niz put, duž granice sa Ukrajinom", dodao je beloruski predsednik.

A zatim je nastavio: "U nekom trenutku je preusmerio deo ovih trupa u Kijev. Siguran sam da su bili isprovocirani. Od Putina zavisi kako će povući svoje trupe. Kroz Kijev. Ili bi mogao da prođe kroz Minsk."

Novinar ga je potom pitao da li je pozvao Putina da razjasni šta se dešava. Na to je Lukašenko rekao: "Ne. Nije on mene zvao. I ja njega nisam zvao. To su njegove trupe i on ima pravo da ih vodi gde hoće."

BBC je dalje, u tekstu, naveo da je upravo ovakav komentar Lukašenka pravi odraz i razmera uticaja koji Kremlj ima nad susednom Belorusijom. Kao drugi premier naveli su činjenicu da je Rusija rasporedila taktičko nuklearno oružje u Belorusiji.

Beloruski predsednik bio je upitan i šta misli o tome da li je Putin spreman da upotrebi ovo oružje u ratu protiv Ukrajine, a njegov odgovor je glasio da Putin "nikada neće koristiti oružje koje se nalazi u Belorusiji bez saglasnosti beloruskog predsednika". Ali istovremeno je brzo uverio da je i sam "potpuno spreman" da dozvoli upotrebu ovog nuklearnog oružja.

"Potpuno sam spreman, inače, zašto bi mi to oružje trebalo? Samo ako čizma jednog (stranog) vojnika kroči na teritoriju Belorusije. Za sada ne planiramo nikoga da napadnemo", uveravao je Lukašenko.

Ukrajinska pravda dalje podseća da Rusija koristi teritoriju Belorusije tokom cele invazije za napade na Ukrajinu, kao i da je ruski predsednik koristio teritoriju te zemlje za obuku i lečenje svojih vojnika, kao i za prenošenje naoružanja i opreme.

Upravo na teritorijama Belorusije, koje se graniče sa Ukrajinom i Poljskom, Rusija sprovodi zajedničke vojne vežbe sa beloruskim trupama, posebno u vezi sa upotrebom taktičkog nuklearnog oružja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: