Svet 0

25.10.2024.

12:44

Svakog rukom zapisao: Objavljena dokumenta ubijenog vođe Hamasa FOTO

Palestinski list Al-Kuds objavio je tri dokumenta koja je navodno rukom napisao ubijeni vođa palestinske militantne grupe Hamas, Jahja Sinvar, u kojima on iznosi uputstva za otmičare talaca sa juga Izraela 7. oktobra prošle godine.

Izvor: Tanjug

Svakog rukom zapisao: Objavljena dokumenta ubijenog vođe Hamasa FOTO
Tanjug/AP Photo/Oded Balilty

Podeli:

U prvom dokumentu, koji je objavio list, naglašava se obaveza da se brine o životima izraelskih talaca jer su oni, kako se navodi, važni za oslobađanje palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora. Taj dokument uključuje i stihove iz Kurana o tom pitanju.

Drugi dokument, koji je navodno napisao Sinvar, obuhvata podatke o 112 neimenovanih talaca koji su držani u tri oblasti: u gradu Gazi (14), centralnom delu Pojasa Gaze (25) i Rafi na jugu enkalve (51). Za četvrtu grupu od 22 taoca nije navedena lokacija na kojoj se nalaze, preneo je Tajms of Izrael. Taoci na svakoj lokaciji podeljeni su u različite kategorije, prema starosti (iznad ili ispod 60 godina, ili mladi), prema polu i na osnovu toga da li su civili ili vojnici. Takođe se napominje da je jedan beduin držan u gradu Gazi, a četiri u Rafi, među njima i 55-godišnji muškarac (pretpostavlja se da je to Jusef Zijadne sa svoje troje dece, od kojih je dvoje pušteno u novembru prošle godine u okviru sporazuma o prekidu vatre u Pojasu Gaze).

Treći dokument uključuje spisak jedanaest žena talaca koje su puštene na početku rata, većina njih tokom jednonedeljnog novembarskog primirja. Jedanaest talaca je navedeno sa njihovim imenom, godinama i podatkom da li su imali strano državljanstvo.

Tanjug/AP Photo/Maya Alleruzzo

Pretpostavlja se da sada Hamas drži 97 talaca od ukupno oko 250 koliko ih je oteo sa juga Izraela 7. oktobra prošle godine. Hamas je tokom primirja krajem novembra oslobodio 105 talaca, a pre toga su oslobođena četiri taoca.

Izraelski vojnici su spasili osam živih talaca, a pronašli su i tela 37 talaca, uključujući trojicu koje je vojska greškom ubila dok su pokušavali da pobegnu od svojih otmičara.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: