Svet 15

25.10.2024.

12:46

Strmoglavo klizimo u katastrofu

UN upozorile da će aktuelne klimatske politike rezultirati zagrevanjem planete za više od tri stepena Celzijusa do kraja veka, iako je Pariskim sporazumom dogovoreno da se zagrevanje ograniči na 1,5 stepeni.

Izvor: BBC

Strmoglavo klizimo u katastrofu
Shutterstock/IgorZh

Podeli:

Godišnji izveštaj o štetnim emisijama, objavljen u četvrtak, pokazao je da, ukoliko vlade ne budu delovale na smanjenju emisija, svet će se do 2100. godine suočiti sa porastom temperatura do 3,1 stepen iznad predindustrijskog nivoa, prenosi Rojters.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je da se planeta nalazi u rizičnom periodu, naglasivši da će svetski lideri ili rešiti ovaj problem "ili ćemo strmoglavo pasti u klimatsku katastrofu".

Globalne emisije gasova staklene bašte porasle su za 1,3 odsto između 2022. i 2023. godine, na novi maksimum od 57,1 gigatona ekvivalenta ugljen-dioksida, navodi se u izveštaju.

U skladu sa aktuelnim politikama, temperature će nastaviti da rastu između 2,6 i 2,8 stepeni do 2100. godine, navodi se u izveštaju.

Globalne temperature su trenutno veće za oko 1,3 stepeni u odnosu na predindustrijski nivo, navodi agencija, navodi BBC.

Da li je taj scenario zaista realan?

Izveštaj UN o emisijama gasova pokazuje da bi svet mogao da se zagreje za 3,1C, ako se sprovedu samo "trenutne politike", a to bi bilo "katastrofalno" za ceo svet jer bi dovelo do dramatičnog povećanja ekstremnih vremenskih događaja, uključujući toplotne talase i poplave.

Rad napolju pod takvim nivoom zagrevanja bio bi izuzetno težak ako ne i nemoguć. Ali, kako dalje navodi BBC, taj broj nije striktno nov i mora se posmatrati u kontekstu.

Predviđanja UN o porastu temperature ostala su u suštini ista u protekle tri godine otkako su se zemlje sastale u Glazgovu na COP26.

Najnoviji izveštaj kaže da ako zemlje sprovedu u delo obećanja koja su već dale u svojim planovima za smanjenje ugljenika, temperature će porasti za 2,6 do 2,8 stepeni Celzijusa. A ako svaka zemlja sprovede ove planove u delo i ispoštuje svoje postojeće neto nulte obaveze, izveštaj o jazu emisija kaže da bi porast mogao da se zadrži na 1,9C.

Ovi "hladniji" scenariji su očigledno daleko od zagarantovanih i budimo jasni – čak i porast od 1,9C bio bi katastrofalan. Do sada smo zagrejali našu planetu za 1,1 stepen i osećamo posledice na toliko nivoa, ne samo povećanje ekstremnih vremenskih uslova i porast nivoa mora, podseća BBC.

Naučnici shvataju da ako se kriva emisija štetnih gasova do tada ne savije, verovatno će doći do izuzetno izazovnog porasta temperature oko ili iznad 3 C.

Šta je još novo u izveštaju?

Postoji niz faktora koji su novi i pomažu da se poveća emisija prema UN. Procvat letenja u 2023. doveo je do povećanja ugljenika iz avijacije za 19,5% u odnosu na 2022. godinu, pošto su se putnička putovanja vratila blizu nivoa pre pandemije.

Emisije iz drumskog saobraćaja su takođe porasle, ali su postojali i drugi ključni faktori, uključujući uticaj klimatskih promena, podizanje temperature zbog čega su ljudi morali da pribegnu više klimatizacije.

"Vidimo ili počinjemo da vidimo ozbiljnije uticaje klimatskih promena, tako da su toplotni talasi povećali potražnju za energijom za hlađenje domova i kancelarija", rekla je dr En Olhof iz UNEP-a.

"Oni su takođe uticali na proizvodnju hidroenergije, koja je opala. I šta onda radite kada padne? Prelazite na više uglja", istakla je ona.

Drugi element je prelazak na električnu energiju za vozila i grejanje – sve veći broj električnih vozila i toplotnih pumpi takođe povećava potražnju za električnom energijom, koju često zadovoljavaju izvori fosilnih goriva.

Podeli:

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: