Svet 1

25.10.2024.

11:53

Snimci otkrili: Pet američkih ratnih brodova vs. tri kineska, a između jedan japanski

Ove nedelje, nosač aviona američke mornarice stigao je do zapadnog Tihog okeana radi daljeg raspoređivanja u Japanu, dok je kineski nosač aviona primećen u Tajvanskom moreuzu.

Izvor: Njuzvik

Snimci otkrili: Pet američkih ratnih brodova vs. tri kineska, a između jedan japanski
Profimedia

Podeli:

Rastuće tenzije između Izraela i Irana i sve veće američko vojno prisustvo na Bliskom istoku ostavili su tako "prazninu" u zapadnom Pacifiku ovog leta, kada su dva američka nosača aviona u regionu prebačena na Bliski istok.

Dolazak novog nosača znači da su Sjedinjene Države popunile taj "jaz" u spornim vodama u blizini Kine, gde brzo jačanje pomorske mornarice Pekinga dovodi u pitanje istorijsku dominaciju Vašingtona u tom region, navodi Njuzvik.

U međuvremenu, jedan od japanskih razarača koji se trenutno pretvara u laki nosač aviona sprovodio je letne testove sa američkim borbenim avionima u vodama kod zapadne obale Sjedinjenih Država.

Američki nisač aviona "Džordž Vašington" je od četvrtka bio u zoni operacija Sedme flote SAD, navodi Pentagon. Brojna flota je odgovorna za ogromno pomorsko područje koje počinje zapadno od havajskih ostrva i završava se na indijsko-pakistanskoj granici u južnoj Aziji.

Nosač aviona je otputovao iz San Dijega u Kaliforniji 8. oktobra i započeo tranzit ka Jokosuki u Japanu. On treba da zameni svoj sestrinski brod, "USS Ronald Regan", kao novi nosač u Japanu, pojačavajući američko pomorsko prisustvo u zapadnom Pacifiku.

Istovremeno, američki ratni briod "Karl Vinson" vratio se u mornaričku vazdušnu stanicu Severno ostrvo u San Dijegu pre nedelju dana, prema veb kameri San Dijega, koja uživo prenosi pogled na grad i zaliv. Ostao je na pristaništu u matičnoj luci od četvrtka, pokazuju fotografije koje je objavila mornarica.

"Teodor Ruzvelt" vratio se na Severno ostrvo sredinom oktobra nakon devetomesečnog razmeštanja na Bliskom istoku i zapadnom Pacifiku. Ove nedelje je još uvek bio uz pristanište.

"Ronald Regan" je otišao sa Severnog ostrva u utorak, ali se vratio sledećeg dana, pokazuju snimci veb kamere.

S druge strane, "Nimic" je prošlog petka stigao u pomorsku bazu Kitsap u Bremertonu, prema fotografiji jednog posmatrača broda. Brod je završio vežbu u istočnom Tihom okeanu krajem prošlog meseca, čineći još jedan korak ka povratku u stanje spremno za raspoređivanje, saopštila je mornarica.

Snimci su međutim pokazali i šta rade kineski ratni avioni.

Prvi kineski operativni nosač aviona, sovjetski "Liaoning", otkriven je u utorak u tranzitu ka severu u Tajvanskom moreuzu. Taj sporni plovni put koji odvaja samoupravni Tajvan od kineskog kopna povezuje Istočno i Južno kinesko more.

"Liaoning" je operativno raspoređen od 17. septembra kada je izveo niz vežbi u Filipinskom i Južnom kineskom moru. Velika oblačnost ove nedelje iznad pomorske baze Juči, matične luke Liaoninga u Kingdau, značila je da dostupni satelitski snimci nisu mogli da potvrde da li se brod vratio u istočnu kinesku provinciju Šandong.

Drugi operativni kineski nosač aviona nije se vratio u pomorsku bazu Sanja, svoj dom na južnoj ostrvskoj provinciji Hainan, prema satelitskim fotografijama tog područja.

Pretpostavlja se da je još uvek u Južnom kineskom moru, gde Kina ima pomorske i teritorijalne sporove sa Filipinima i Vijetnamom.

Pretpostavlja se da je najnoviji i najnapredniji kineski nosač aviona još uvek na pristaništu u šangajskom brodogradilištu Jiangnan, a satelitski snimci su ove nedelje zaklonjeni gustim oblacima iznad lokacije. Ratni brod koji tek treba da bude pušten u rad izveo je novu rundu pomorskih ispitivanja u septembru.

Takođe, između kineskih i američkih ratnih brodova primećen je i razarač sa helikopterom japanske mornarice, koji je u fazi pretvaranja u laki nosač aviona, započeo je testove letenja sa stelt borbenim avionima F-35B, sposobnim za kratko uzletanje i vertikalno sletanje.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: