Svet 1

25.10.2024.

11:28

Orban ogolio Brisel: Do guše su u gubitku, a hoće "da, naravno"

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da Brisel želi da vidi "marionetsku" vladu u Mađarskoj i da će, kada to postignu, doći "uputstva koja će morati da se izvrše".

Izvor: Tanjug

Orban ogolio Brisel: Do guše su u gubitku, a hoće "da, naravno"
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Podeli:

"Potrebna im je marionetska vlada. Sve imperije su takve, kao što su bili Sovjeti... Brisel želi 'jawohl' vladu koja prima poziv iz Brisela i kaže 'jawohl'", rekao je Orban za radio stanicu Košut, preneo je MTI.

"Jawohl" na nemačkom jeziku znači "da, naravno", što u ovom kontekstu označava potpunu poslušnost.

Orban sugeriše da bi takva "jawohl vlada" bila "marionetska", odnosno ne bi delovala u interesu sopstvene zemlje, već bi se ponašala kao alat stranih sila.

On je istakao da ovo nije samo pitanje vlasti, već da Brisel ima ekonomske sporove sa Mađarskom koji bi ozbiljno uticali na narod ako bi Mađarska podlegla pritiscima.

Evropa gubi rat u Ukrajini

Orvab je rekao da zapadne zemlje gube rat u Ukrajini, ali i dalje ne žele da ga zaustave i priznaju svoj neuspeh.

"Zapad je u teškom položaju, vodi izgubljeni rat. Situacija je takva da zapadne zemlje ne žele da zaustave rusko-ukrajinski rat", rekao je Orban za radio "Košut".

Prema njegovim rečima, zemlje Zapada koje nisu bile na gubitničkoj strani od Drugog svetskog rata, sada prolaze kroz promene jer trpe poraz u ratu u Ukrajini.

"Zapadne zemlje su do guše u gubitničkom ratu, upravo sada gube rat", naglasio je mađarski premijer.

Kako kaže, Mađarska je zahvaljujući principijelnom stavu sačuvala "prostor za manevar" u ekonomskoj oblasti, na koju u velikoj meri utiče sukob u Ukrajini.

"Povratak Hladnog rata je loša ideja, ali ima mnogo ljudi koji na taj način reaguju na rusko-ukrajinski rat i već objavljuju rat u oblasti ekonomije. Uspeli smo da ostanemo van rata i mislim da se može izbeći loša ekonomska politika zasnovana na pogrešnoj vojnoj logici", dodao je on.

Premijer je izrazio nadu da će u slučaju pobede Donalda Trampa na predstojećim američkim predsedničkim izborima "stranku rata u Americi smeniti stranka mira" i da će moći da se računa na regulisanje ukrajinskog sukoba.

"Bivši predsednik Tramp će se vratiti i onda možemo da odahnemo, jer više nećemo biti sami, biće nas bar dvoje", rekao je šef mađarske vlade.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: