Svet 1

25.10.2024.

10:19

Upravo je otkriveno ono što Bela kuća ne želi da znate

Američki milijarder Elon Musk u redovitom je kontaktu s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom od kraja 2022. godine, objavio je danas Volstrit džurnal.

Izvor: Ukrajinska pravda

Upravo je otkriveno ono što Bela kuća ne želi da znate
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Podeli:

Prema rečima sagovornika tog američkog lista, razgovori Maska i Putina tiču se ličnih tema, poslovnih i geopolitičkih tenzija.

Volstrit džurnal dalje navodi da su im dvojica neimenovanih zvaničnika iz Bele kuće rekla da je Putin u jednom trenutku zamolio milijardera da izbegne aktiviranje svoje satelitske internet usluge Starlink preko Tajvana, kako bi učinio uslugu kineskom lideru Si Đinpingu.

Čini se da je saznanje o Maskovim kontaktima sa Kremljom velika tajna u vladi, navodi list, dodajući da konkretno, nekoliko zvaničnika Bele kuće kaže da ne znaju za njih.

Upućeni sagovornik američkog lista je ukazao međutim, na to da je vlada SAD trenutno pred dilemom jer je veoma zavisna od tehnologije milijardera.

Naime, SpaceX lansira vitalne satelite nacionalne bezbednosti u orbitu, a upravo na Maskovu kompaniju se oslanja NASA prilikom transporta astronauta do i sa Međunarodne svemirske stanice.

Sa svoje strane, pres-sekretar Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da je očigledno jedini kontakt koji je Kremlj imao sa Maskom bio telefonski razgovor, tokom kojeg su on i Putin razgovarali o "kosmosu, kao i o modernim i budućim tehnologijama".

Takođe je dodao da ni Putin ni zvaničnici Kremlja ne vode redovne razgovore sa Maskom. Istu informaciju je potvrdio i Mask 2022. godine.

Ukrajinska Pravda, koja je prenela delove teksta američkog lista podseća da je Mask ove godine postao ključni pobornik predizborne kampanje Donalda Trampa, a ako nekadašnji predsednik SAD pobedi, Mask možda će dobiti ulogu u administraciji.

Poznato je da je Mask uspostavio duboke poslovne veze sa američkom vojskom i obaveštajnim agencijama, što mu dajući  jedinstven pristup nekim od najosetljivijih američkih svemirskih programa. SpaceX, koji upravlja uslugom Starlink, dobio je tajni ugovor od 1,8 milijardi dolara 2021.

Početkom oktobra objavljeno je da je Tramp možda razgovarao sa Putinom sedam puta u protekle četiri godine i najmanje jednom od početka 2024. On je odbio da potvrdi ili demantuje ovu informaciju.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: