Svet 1

25.10.2024.

12:05

Putin se sastao sa Dodikom; "BiH odbija da uvede vize bratskom narodu" VIDEO

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se u četvrtak naveče sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Kazanju na Samitu BRIKS-a.

Izvor: Klik.ba

Putin se sastao sa Dodikom; "BiH odbija da uvede vize bratskom narodu" VIDEO
EPA-EFE/ANTON VAGANOV / POOL

Podeli:

Putin je poželeo dobrodošlicu Dodiku u gradu Kazanj i istakao da se nada da je bilo korisno to što je prisustvovao Samitu BRIKS-a.

Dodik je zahvalio na dorodošlici i na tome što je imao priliku da vidi kako izgleda skup ovog formata, te izrazio želju da Republika Srpska bude uključena u neke od formi BRIKS-a.

"Radujem se vašem napretku na ekonomskom planu i to govori da uvedene sankcije ne prave efekte koje žele", rekao je Dodik i upoznao predsednika Putina u vezi sa američkim sankcijama koje su uvedene njemu i zvaničnicima RS-a zbog narušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik je navodno rekao Putinu da je pre dva dana odbio da se uvedu vize za građane Rusije te informisao ruskog predsednika o pričama o navodnim kampovima u RS-u. Govorio je i o intervencionizmu.

Kazao je i da EU uslovljava dalji napredak BiH na evropskom putu zahtevima poput uvođenja viza Rusima.

Sastanku su prisustovovali šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i šef Predstavništva RS-a u Moskvi Duško Perović.

Ruski predsednik Vladimir Putin je kazao da je "važno da je saradnja sa Republikom Srpskom praktične prirode i da se razvija u duhu međusobnog uvažavanja, kako i treba da bude među bratskim narodima", prenose RIA Novosti.

On je rekao da se politički kontakti između Rusije i Republike Srpske šire.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u razgovoru sa predsednikom RS-a da mu je poznato sa kakvim poteškoćama se suočava RS i kroz kakva iskušenja mora da prolazi.

"Siguran sam da će sa vašim karakterom i usmerenjem građana u vezi zaštite nacionalnih interesa sve poteškoće biti prevaziđene. Meni je drago što Vas ponovo vidim", rekao je Putin.

On je izrazio nadu da je učešće na BRIKS-u bilo korisno i da je siguran da je Dodik imao korisne poslovne kontakte.

Putin je kazao Dodiku de vremena menjaju i da se situacija u svetu menja.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: