Svet 1

25.10.2024.

8:27

Hajaši: Japan ozbiljno zabrinut zbog slanja severnokorejskih trupa u Rusiju

Japan je danas izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog prijavljenog slanja severnokorejskih trupa u Rusiju radi potencijalnog učešća u ratu u Ukrajini.

Izvor: Tanjug

Hajaši: Japan ozbiljno zabrinut zbog slanja severnokorejskih trupa u Rusiju
Profimedia/Nicolas ADAMY / Hans Lucas.

Podeli:

Glavni sekretar kabineta Jošimasa Hajaši takođe je rekao da je nedavno produbljivanje vojne saradnje između Severne Koreje i Rusije zabrinjavajuće, s obzirom na njegov uticaj na bezbednost regiona koji okružuje Japan.

"Vlada sa ozbiljnom zabrinutošću prati slanje trupa Severne Koreje u Rusiju, uključujući mogućnost da vojnici učestvuju u ruskoj invaziji na Ukrajinu“, rekao je Hajaši, prenosi Kjodo.

On je dodao da je duboko zabrinjavajuće što će nedavni napredak u produbljivanju vojne saradnje između Rusije i Severne Koreje pogoršati situaciju u Ukrajini i uticati na bezbednost regiona oko Japana. Japan će raditi sa drugim državama kako bi u što kraćem roku doneo mir Ukrajini na "pravičan i trajan način“, naglasio je Hajaši.

Severnokorejski vojnici prešli su u zapadni ruski region Kursk u blizini ukrajinske granice nakon završetka obuke, saopštila je Ukrajina u četvrtak.

Ruski predsednik Vladimir Putin nije negirao da su severnokorejske trupe poslate u Rusiju, kako tvrde vlade SAD i Južne Koreje na osnovu satelitskih snimaka i drugih obaveštajnih podataka. Japan, članica Grupe sedam, uveo je više sankcija Rusiji otkako je pokrenula napad na Ukrajinu 2022. godine.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: