Svet 0

25.10.2024.

8:05

"Politička životinja" je spremna

Američki zvaničnici očekuju da će se Izrael osvetiti Iranu za napad pre 5. novembra, rekli su pojedini izvori za CNN.

Izvor: Blic

"Politička životinja" je spremna
Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Podeli:

Izrael se navodno sprema za napad u nedelji pre predsedničkih izbora u Americi, što će dodatno zakomplikovati poziciju demokrata. Ukoliko do velikog napada dođe u tako osetljivom trenutku za geopolitičku situaciju, širenje rata na Bliskom istoku nije isključeno, preneo je Blic.

Vremenski okvir i parametri izraelske odmazde Iranu bili su predmet intenzivnih debata unutar izraelske vlade.

Ipak, izraelski premijer Benjamin Netanijahu, kog su visoki zvaničnici američke administracije opisali kao "političku životinju", i te kako vodi računa o političkim posledicama akcija izraelske vojske.

Izrael planira napad na Iran pre izbora u Americi?

Širenje sukoba na Bliskom istoku pozicioniralo se kao jedna od najbitnijih tačaka na američkim izborima. Aktuelni predsednik Džo Bajden, a samim tim i potpredsednica Kamala Haris, suočili su se sa pritiskom zbog odnosa Amerike prema Izraelu. U međuvremenu, republikanci, uključujući bivšeg predsednika Donalda Trampa, optužili su aktuelnu administraciju da je započela krizu, dovodeći svet u haos.

Kako se izbori približavaju, Bajdenova administracija je počela da vrši novi pritisak na Izrael da poboljša humanitarne uslove u Gazi. U strogom pismu koje je objavljeno pre nekoliko dana, američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin upozorili su Izrael da bi neuspeh u isporuci veće pomoći enklavi mogao da izazove prekid vojne pomoći.

Ipak, ovo pismo nisu potpisali ni predsednik, ni potpredsednica. Bajden i Kamala Haris nisu javno zapretili da će prekinuti pomoć Izraelu, uprkos pritisku. Rok Amerike za isporuku veće humanitarne pomoći u Gazu je nakon izbora. A upozorenje je stiglo iste nedelje kada je napredni američki sistem protivvazdušne odbrane THAAD stigao u Izrael.

Kako će se sukob odvijati u poslednje dve nedelje pred američke izbore, ostaje jedna od najvećih neizvesnosti za dve demokrate i republikance.

Za Bajdena i Harisovu, izbijanje šireg regionalnog sukoba predstavljalo bi nepoželjan razvoj, imajući u vidu da je im je situacija na Bliskom istoku već izazvala velike političke glavobolje.

Netanijahu je svestan kako bi potencijalni udar na Iran mogao da preoblikuje predsedničku trku, prema ocenama nekih američkih zvaničnika.

Dr Neven Cvetićanin, predsednik Foruma za strateške studije i naučni savetnik na Institutu društvenih nauka dr Neven Cvetićanin, rekao je u emisiji "Blic uživo" da je narednih 14 dana treba voditi računa o postupcima Izraela.

"Sada čekajte da vidimo šta će da se desi. Idealni moment za Izrael da učini nešto, možda ne drastično, možda ne sa tolikim brojem projektila, bi bio do američkih predsedničkih izbora. Dakle, u sledećih 14 dana. Ne želim da budem prorok apokalipse, ja samo kažem da je Benjamin Netanjahu toliko iskusan političar da zna da, kad bi uzvratio Iranu u sledećih 14 dana, on bi zakucao američku politiku u pravcu zavrtanja ruke Iranu ko god da pobedi - Kamala Haris ili Donald Tramp", rekao je Cvetićanin.

Prema njegovim rečima, takav scenario bi koristio samo republikanskom kandidatu Donaldu Trampu.

"Diplomatski rečeno, ako bi Izrael uzvratio Iranu do američkih predsedničkih izbora, to bi išlo u prilog Donaldu Trampu, jer bi onda ušli u jedan potpuno novi koordinatni sistem",  stakao je Cvetićanin.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: