Svet 9

25.10.2024.

8:50

Au, kakav brutalan odgovor FOTO/VIDEO

Putin je optužio zapad za eskalaciju rata u Ukrajini i tvrdio da su zvaničnici NATO uključeni u sukob, dok tvrdnju da je Severna Koreja poslala vojnike u Rusiju nije demantovao.

Izvor: Blic.rs

Au, kakav brutalan odgovor FOTO/VIDEO
Tanjug/Maxim Shemetov/Pool Photo via AP

Podeli:

SAD su u sredu poručile da postoje dokazi da je Severna Koreja poslala u Rusiju oko 3.000 vojnika koji bi mogli biti raspoređeni u Ukrajini, što je potez koji bi zapad smatrao značajnom eskalacijom rata u Ukrajini.

Na pitanje novinara o satelitskim snimcima koji pokazuju kretanje severnokorejskih vojnika, Putin je odgovorio da su "fotografije ozbiljna stvar".

"Ako ima fotografija, one nešto govore" rekao je Putin.

Ali, odmah je dodao da su zvaničnici i instruktori NATO-a direktno uključeni u rat u Ukrajini i da je zapad taj koji je eskalirao ukrajinsku krizu.

"Znamo ko je tamo prisutan, iz kojih EU i NATO zemalja i kako rade taj posao" rekao je Putin.

Takođe je kazao da ruska vojska napreduje duž celog fronta i da je u Kursku veliki broj ukrajinskih vojnika uhvaćen u zamku.

"Spremni smo da razmotrimo bilo koju opciju za mirovni sporazum na temelju realnog stanja na terenu. Ni za šta drugo nisam spreman" istakao je Putin.

Novinar izaziva Putina pitanjima

Jedan od najzanimljivijih trenutaka prilikom pres konferencije Putina stigao je u trenutku kada Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, prepušta mikrofon BBC-ijevom novinaru Stivu Rozenbergu koji je Putina direktno izazvao pitanjima.

"Redak gost ovih dana" predstavio je Peskov Rosenberga.

"Pročitao sam deklaraciju BRIKS-a, tamo se govori o globalnoj stabilnosti, regionalnoj stabilnosti i sigurnosti i o poštenom svetu. To je moto i ovog samita", započeo je Rosenberg, pa nastavio:

"Ali, kako se to poklapa s vašim delima u protekle dve i po godine? Gde je tu pravda, stabilnost i sigurnost? Uključujući sigurnost Rusije. Pre početka specijalne vojne operacije, ruska teritorija nije napadana dronovima, nisu bombardovani ruski gradovi, niti su strane sile okupirale rusku teritoriju."

Ali, ruski predsednik mu je odmah odgovori, istom merom:

"U okvirima sigurnosti, da ja vas pitam, je li fer da smo se godinama žalili našim zapadnim partnerima da ne šire NATO na istok? Je li fer što su nas lagali u lice, obećavajući da takvog širenja neće biti? Je li fer što su se zavukli u naše dvorište i počeli da grade vojne baze? Je li to fer?"

"Je li fer izvesti državni udar u Ukrajinu 2014, zanemarujući sve principe međunarodnog prava i povelju UN-a? Finansirali su državni udar u Ukrajini, gurajući situaciju do faze usijanja. Je li to fer u okvirima globalne bezbednosti? Govorili smo im, ne činite to, narušavate našu sigurnost. Svejedno su učinili. Je li to fer? Poenta je da pravde nema. Mi hoćemo to da promenimo, i promenićemo", nastavio je Putin.

Ruski predsednik novinaru BBC-ija za kraj je dozvolio još jedno pitanje, a Rosenberg je Putina pitao o nedavnim obaveštajnim izveštajima britanske službe MI5 u kojima se navodi da je ruska obaveštajna agencija inicirala operaciju koja je i dalje u toku, a njena je suština da se stvori "trajni haos na britanskim i evropskim ulicama".

Putin je na te tvrdnje počeo da se smeje. "Hvala vam što ste me podsetili na to pitanje. To što govorite je čista glupost" odgovorio je novinaru BBC-ija.

Pročitajte još:

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: