Svet 20

25.10.2024.

14:08

Uživo Napreduju, hiljade mrtvih; Oglasio se Putin

Rat u Ukrajini – 975. dan.

Izvor: B92

Napreduju, hiljade mrtvih; Oglasio se Putin
Profimedia

Podeli:

Ukrajinska vojna obaveštajna služba saopštila je da su prve severnokorejske jedinice obučene u Rusiji raspoređene u regionu Kursk, ruskoj pograničnoj oblasti gde su ukrajinske snage izvele operaciju u avgustu. 

  • Sve najnovije vesti o ratu u Ukrajini pratite na našem blogu UŽIVO                     

Uživo

14:01

Nedeljni izveštaj ruskog Ministarstva odbrane

-Ruska vojska je oslobodila četiri naselja u DNR – Novosadovo, Zorjano, Serebrjanka i Nikolajevka;

-Ruska avijacija oborila je avion MiG-29 ukrajinske vojske;

-Ukrajinska vojska je na svim pravcima izgubila više od 15.600 vojnika;

-Ukrajinska vojska je izgubila do 3.180 vojnika u zoni odgovornosti grupe "Zapad", odbijeno je 20 kontranapada ukrajinske vojske;

-Grupa "Sever" likvidirala je više od 2.720 ukrajinskih vojnika i uništila 74 oklopnih vozila ukrajinskih snaga;

-Grupa "Centar" likvidirala je do 3.130 ukrajinskih vojnika i uništila četiri borbena vozila pešadije "bredli";

-Grupa "Jug" likvidirala je više od 5.410 ukrajinskih vojnika i uništila jedan tenk, a takođe i odbila 11 kontranapada ukrajinskih snaga;

-Ukrajinska vojska je izgubila do 440 vojnika u zoni odgovornosti grupe "Dnjepar" i sedam skladišta municije;

-Ukrajinska vojska je izgubila do 750 vojnika u zoni odgovornosti grupe "Istok";

-Ruski PVO sistemi oborili tri aviobombe "hamer" i 521 bespilotnu letelicu;

-Ruska vojska izvela je 42 grupna udara visokopreciznim oružjem i dronovima na objekte ukrajinskog vojno-industrijskog kompleksa i energetske objekte;

-Predalo se 55 ukrajinskih vojnika, uključujući 39 u Kurskoj oblasti.
 

11:57

Ukrajinska vojska naparedovala u Kurskoj oblasti?

11:40

Javio se Putin: Spremni smo

Rusija je spremna na razumne kompromise kako bi rešila ukrajinsko pitanje, ali nema suštinskih pregovora, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Spremni smo da tražimo kompromise, spremni smo da pravimo te razumne kompromise, ali ne želim sada da ulazim u detalje, jer nema suštinskih pregovora, a druga strana to odbija", rekao je Putin u intervjuu za televiziju Rusija 1, prenela je RIA novosti.

Putin je kazao da je Kijev do sada dva puta odbio pregovaračke inicijateve o konfliktu u Ukrajini, koje je Rusija prethodno pristala da razmotri. Komentarišući predloge Turske o krizi u Ukrajini, Putin je rekao da je neophodno shvatiti na šta je Ukrajina spremna.

Putin je naveo da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, tokom sastanka u Kazanju na marginama samita BRIKS -a, predložio inicijative u vezi sa ukrajinskom krizom. Predsednik Rusije je rekao da će te inicijative proučiti.

"Kada smo se dogovorili, želim još jednom da ponovim, da nastavimo kontakte na ovu temu, dan kasnije su ukrajinski partneri odjednom objavili da nisu spremni. To se desilo jednom i drugi put, ali na kraju krajeva treba da shvatimo da li su spremni ili nisu spremni, za šta su spremni, samo je potrebno vreme za detaljno razmatranje predloga koji su došli sa turske strane", rekao je Putin.

11:34

Raketna opasnost po celoj teritoriji Ukrajine; Poleteo je

Širom Ukrajine proglašena je vazdušna uzbuna zbog poletanja "miga 31k" u Rusiji, izvestilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine na Telegramu.

"Poletanje `miga 31k` sa aerodroma Savaslejka! Raketna opasnost po celoj teritoriji Ukrajine!“, navodi se u poruci.

10:07

Ukrajinci izveli napad na gradski autobus
Ukrajinska vojska izvela je napad dronom na gradski autobus u Gorlovki, rekao je gradonačelnik Ivan Prihodko. Povređenih nema.

10:06

Uništena ruska oklopna vozila u Kursku

09:09

Severnokorejski vojnici stigli u Kursk

Glavna obaveštajna uprava ukrajinskog Ministarstva odbrane (GUR) saopštila je da su severnokorejske vojne jedinice raspoređene u ruskoj Kurskoj oblasti, odnosno u zoni sukoba ukrajinskih i ruskih vojnika.

GUR je saopštio da su se severnokorejske trupe, obučene u Rusiji, uključile u rat protiv Ukrajine.

Prema ukrajinskim obaveštajnim podacima, oko 12.000 vojnika iz Severne Koreje je poslato u Rusiju, uključujući 500 oficira i tri generala.

U saopštenju se navodi da su vojnici opremljeni municijom, posteljinom, zimskom odećom, obućom i sredstvima za higijenu.
 

08:54

Rusi napali

Rusija je u dva talasa napala bespilotnim letelicama tokom noći Kijev, što je 15. vazdušni udar na ukrajinsku prestonicu ovog meseca, saopštile su danas gradske vlasti.

Tokom napada, koji je trajao oko četiri sata, oboreno je oko deset dronova, saopštio je načelnik vojne administracije Sergej Popko na Telegramu, prenosi Rojters.

On je dodao da vlasti nisu dobile nikakve izveštaje o povređenima i da su ostaci oborenih dronova izazvali požar koji je kasnije ugašen. Dopisnici Rojtersa izvestili su da su se jutros čule višestruke eksplozije iznad grada.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: