Svet 0

24.10.2024.

23:07

Panika u Crvenom moru: Rusi im sve odali?

Prema izveštaju "Volstrit džurnala", Rusija je obezbedila podatke jemenskim Hutima o ciljevima za napade na zapadne brodove u Crvenom moru ranije ove godine.

Izvor: Tanjug

Panika u Crvenom moru: Rusi im sve odali?
Tanjug/Ansar Allah Media Office via AP

Podeli:

Neimenovani izvor citiran u izveštaju navodi da su podaci preneti preko članova Iranske revolucionarne garde koji su bili povezani sa Hutima u Jemenu, preneo je Tajms of Izrael.

Ruski satelitski podaci su dostavljeni kako bi se pomoglo grupi koju podržava Iran da proširi svoje napade, koji su počeli u novembru prošle godine, u kampanji za koju navode da je podrška Palestincima u Gazi.

Huti su raketama i dronovima gađali više od 80 trgovačkih brodova od početka rata u Gazi u oktobru 2023. godine, izazvanog napadom Hamasa na Izrael.

Kao odgovor na napade Hutija, koalicija predvođena SAD izvela je vazdušne napade u Jemenu, a Izrael je napao luku Hodeida, koja je ključna za isporuku pomoći i komercijalne robe za zemlju koja se oslanja na uvoz.

Pozivajući se na analitičare, u izveštaju "Volstrit džurnala" se navodi da Rusija podstiče nestabilnost na Bliskom istoku da bi "stvorila probleme" SAD.

Ni Rusija ni Huti nisu komentarisali izveštaj, piše Tajms of Izrael.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pakt potpisan; "Ovo je bez presedana"

Nemački avioni sposobni za praćenje ruskih podmornica počeće sa operacijama uz obalu Škotske već sledeće godine, u okviru odbrambenog sporazuma koji će biti potpisan između Londona i Berlina.

8:30

23.10.2024.

1 d

Podeli: