Svet 0

24.10.2024.

20:44

Sud potvrdio: Država Njujork može da zabrani nošenje oružja na osetljivim lokacijama

Federalni žalbeni sud potvrdio je danas velike delove opsežnog njujorškog zakona o oružju, saopštivši da ta savezna američka država može da zabrani ljudima da nose oružje na "osetljivim lokacijama" kao što su škole, parkovi, pozorišta i barovi.

Izvor: Tanjug

Sud potvrdio: Država Njujork može da zabrani nošenje oružja na osetljivim lokacijama
Shutterstock/Kim Kuperkova

Podeli:

U jednoglasnoj odluci, veće Drugog američkog okružnog apelacionog suda na Menhetnu, takođe, je odbacilo delove zakona iz 2022. godine, uključujući zabranu nošenja oružja na privatnim lokacijama koje su uglavnom otvorene za javnost, kao što su benzinske pumpe i supermarketi, preneo je Rojters.

Tročlano veće je donelo iste zaključke kao i u decembru, nakon što je Vrhovni sud SAD u drugom slučaju razjasnio ustavnu zaštitu koja se pruža vlasnicima oružja.

Guvernerka Njujorka Keti Hočul potpisala je zakon 1. jula 2022, nedelju dana nakon što je Vrhovni sud poništio drugačiji, više od jednog veka star državni zakon o nošenju oružja van kuće.

Ta odluka, Asocijacije za puške i pištolje države Njujork protiv Bruena, bila je orijentir koji je proširio prava Amerikanaca iz 2. amandmana da budu naoružani u javnosti i zahtevala je od sudova da traže istorijske analogne slučajeve da bi opravdali nova ograničenja oružja.

Ali u junu, Vrhovni sud je ograničio tu odluku tako što je potvrdio saveznu zabranu posedovanja oružja osobama koje podležu zabrani prilaska zbog nasilja u porodici.

Vrhovni sud je zatim naložio Drugom okrugu da ponovo razmotri njujorški zakon iz 2022.

U današnjoj odluci, veće žalbenog suda navelo je da je donelo iste zaključke kao i ranije.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pakt potpisan; "Ovo je bez presedana"

Nemački avioni sposobni za praćenje ruskih podmornica počeće sa operacijama uz obalu Škotske već sledeće godine, u okviru odbrambenog sporazuma koji će biti potpisan između Londona i Berlina.

8:30

23.10.2024.

1 d

Podeli: