Svet 0

24.10.2024.

20:12

Lukašenko pričama ne veruje: Šta će to Putinu?

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da ne veruje da je ruski kolega Vladimir Putin doveo severnokorejske vojnike na vojne vežbe u Rusiju, kako bi se kasnije borili u Ukrajini, ističući da bi taj potez predstavljao eksalaciju.

Izvor: Tanjug

Lukašenko pričama ne veruje: Šta će to Putinu?
EPA-EFE/ALEXANDER KAZAKOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Podeli:

''Putin, poznavajući njegov karakter, nikada neće nikoga ubediti da natera oružane snage bilo koje zemlje da se angažuju u sukobu u Ukrajini. Ne verujem u to'', rekao je on u intervjuu za ruski servis Bi-Bi-Sija povodom  tvrdnji nekoliko stranih vlada da se najmanje 3.000 severnokorejskih vojnika nalazi na obuci u Rusiji.

Lukašenko, koji je učestvovao na Samitu BRIKS-a u Kazanju, istakao je za Bi-Bi-Si da Putin, kao ni ostali visoki ruski zvaničnici, nikada nisu zahtevali od njega da pošalje beloruske trupe da se bore na strani Rusije u Ukrajini.

Na pitanje zašto je beloruska teritorija korišćena u invaziji na Ukrajinu, Lukašenko je napomenuo da su Belorusija i Rusija imale nekoliko zajedničkih vojnih vežbi, ali da je Putin krenuo da povlači ruske trupe iz Belorusije.

On je dodao da nije siguran iz kog razloga je ruski lider povukao snage iz Belorusije.
Lukašenko je istakao da, iako je Rusija rasporedila taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, Putin nikada neće upotrebiti to oružje bez dozvole beloruskog lidera.
Istovremeno, on je naglasio da je spreman da izda dozvolu za upotrebu nuklearnog oružja iz Belorusije.

''Apsolutno sam spreman, inače zašto imati ovo oružje? Ako i jedna čizma (stranog vojnika) pređe granicu Belorusije. Nećemo nikoga da napadamo, uključujući Ukrajinu'', upozorio je Lukašenko.

Kada su u pitanju politički zatvorenici koji su nedavno pušteni iz zatvora u Belorusiji, Lukašenko je rekao da se ne radi o signalu da on želi da uspostavi bolje odnose sa Zapadom, već uglavnom o zdravlju tih ljudi.

''Oslobodili smo političke zatvorenike iz humanitarnih razloga. To su uglavnom odrasli, veoma odrasli ljudi i pacijenti sa nekom vrstom bolesti. I ovo nije korak ka poboljšanju odnosa sa vama (Zapadom). Ako ne želite odnos sa nama, ne morate. Preživećemo i bez vas“, poručio je Lukašenko.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pakt potpisan; "Ovo je bez presedana"

Nemački avioni sposobni za praćenje ruskih podmornica počeće sa operacijama uz obalu Škotske već sledeće godine, u okviru odbrambenog sporazuma koji će biti potpisan između Londona i Berlina.

8:30

23.10.2024.

1 d

Podeli: