Svet 2

24.10.2024.

20:59

Vojska izdala surovo naređenje: Civile svesno šalju u smrt? VIDEO

Izraelska vojska je primorala Palestince da uđu u potencijalno minirane kuće i tunele u Gazi kako bi izbegli izlaganje svojih trupa opasnosti, prema rečima vojnika Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i pet bivših zatočenika koji su rekli da su žrtve te prakse.

Izvor: Index.hr

Vojska izdala surovo naređenje: Civile svesno šalju u smrt? VIDEO
EPA/STR

Podeli:

Vojnik je rekao da je njegova jedinica držala dva palestinska zatvorenika u eksplicitnu svrhu da ih koristi za istraživanje opasnih lokacija, i tvrdi da je ta praksa uobičajena među izraelskim jedinicama u Gazi.

"Rekli smo im da uđu u zgradu pre nas. Ako postoje skrivene mine, oni će umreti umesto nas", rekao je izraelski vojnik.

"Protokol protiv komaraca"

Ovakva praksa u izraelskoj vojsci naziva se "protokol protiv komaraca". Obim ove prakse je nepoznat, ali svedočenja ukazuju da je bila rasprostranjena širom Gaze. Vojnik je objasnio da je njegova jedinica u početku koristila standardizovane procedure pre nego što je ušla u sumnjivu zgradu: ubacivanje psa ili probijanje rupe tenk granatom ili oklopnim buldožerom, piše CNN.

Ali jednog dana se pojavio obaveštajac sa dvojicom palestinskih zatočenika, starosti 16 i 20 godina, i rekao vojnicima da ih koriste kao živi štit pre nego što uđu u zgrade. Obaveštajni oficir je tvrdio da su oni povezani sa Hamasom. Kada je doveo u pitanje praksu, komandant je rekao vojniku: "Bolje je da Palestinac umre nego mi".

Vojnik je rekao da su on i njegovi drugovi posle dva dana odbili ovu praksu i da su izvedeni pred višeg komandanta. Prvo im je poručio da ne razmišljaju o međunarodnom pravu i naglasio da su im životi važniji, a na kraju je popustio i oslobodio dvojicu Palestinaca. Činjenica da su pušteni jasno mu je dala do znanja da ova dvojica nemaju nikakve veze sa Hamasom i da nisu teroristi.

Si-En-En je stupio u kontakt sa vojnikom preko Breaking the Silence, organizacije koja dozvoljava izraelskim vojnicima da istupe i zatim provere svoje svedočenje.

Izrael je više puta optuživao Hamas da koristi civile u Gazi kao živi štit

"Breaking the Silence" je Si-En-Enu dostavio tri fotografije na kojima se vidi kako izraelska vojska koristi Palestince kao živi štit u Gazi.

Prva fotografija prikazuje dva vojnika koji jure civila usred razaranja u severnoj Gazi.

Na drugoj se vide dva civila kako sede vezana i sa povezom na očima. Treća prikazuje vojnika koji čuva vezanog civila.

Izraelska vojska je za CNN rekla: "Smernice IDF-a strogo zabranjuju upotrebu zatočenih civila u Gazi za vojne operacije. Relevantni protokoli i uputstva se rutinski objašnjavaju vojnicima na terenu tokom sukoba."

Međunarodno pravo zabranjuje upotrebu civila za zaštitu vojnih aktivnosti ili prisilno uključivanje civila u vojne operacije. Izraelski Vrhovni sud je izričito zabranio tu praksu 2005. godine, nakon što su grupe za ljudska prava podnele tužbu zbog toga što vojska koristi palestinske civile da kucaju na vrata osumnjičenih militanata na Zapadnoj obali.

Izrael je više puta optuživao Hamas da koristi civile u Gazi kao živi štit, što je Hamas negirao. Postoje brojni dokazi za to: oružje postavljeno u kuće, tuneli iskopani ispod stambenih naselja i rakete ispaljene iz istih naselja na gusto naseljenu teritoriju.

Zbog ove prakse, izraelska vojska često krivi Hamas za izvanredan broj civilnih žrtava u Gazi. Izraelski napadi ubili su više od 42.000 Palestinaca u Gazi od prošlog oktobra, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja. Ujedinjene nacije kažu da su većina poginulih civili.

"Videli smo kako Hamas koristi Palestince kao živi štit. Ali Hamas je teroristička organizacija. ID ne bi trebalo da koristi praksu terorističkih organizacija", rekao je vojnik.

Uhvaćeni i primorani da uđu na opasna mesta

Intervjui sa pet bivših palestinskih zatočenika u Gazi odgovaraju iskazima vojnika. Svi opisuju kako ih je ID zarobila i naterala da uđu na potencijalno opasna mesta ispred vojske.

Izraelski vazdušni napadi primorali su Mohameda Saada (20) da napusti svoj dom u severnoj Gazi. Iz svoje improvizovane kuće u blizini Kan Junisa, između ćebadi raširenih preko greda, Saad je objasnio da ga je izraelska vojska pokupila u blizini Rafe dok je pokušavao da pronađe hranu za sebe i svoju mlađu braću.

"Vojska nas je odvela u vojni kamp", rekao je Saad i dodao da je tamo bio držan 47 dana, a za to vreme je korišćen za izviđačke misije kako bi se izbeglo izlaganje izraelskih vojnika opasnosti.

"Obukli su nas u vojne uniforme, stavili nam kameru i dali rezač za metal. Tražili su da pomerimo tepih po sobama, govoreći da traže tunele. Ako nešto nađemo, rekli bi nam da uzmemo Na primer, tražili bi od nas da pomerimo sofu ili otvorimo frižider", rekao je Saad za CNN.

"Obično sam nosio vojnu uniformu, ali za poslednju misiju su me odveli u civilu. Otišli ​​smo na jednu lokaciju i rekli su mi da moram da snimim tenk koji je ostavila izraelska vojska", rekao je Saad. Meci su odjeknuli kada se približio tenku i Saad je pogođen u leđa. Čudom je preživeo i odveden je u Medicinski centar Soroka u Izraelu.

"Stavili su mi lisice. Koristili su me kao živi štit"

Nisu svi Palestinci bili odrasli. Mohammad Shbeir, 17, rekao je da su ga izraelski vojnici uhvatili nakon što su ubili njegovog oca i sestru tokom racije na njihovu kuću u Kan Iounisu: "Imao sam lisice na rukama. Koristili su me kao živi štit, odvodeći me u srušene kuće, mesta koja su biti opasan."

dr. Iahia Khalil Al-Kaiali (59) selio se nekoliko puta nakon što je bio primoran da napusti svoj dom u Gazi. Na kraju se našao u blizini bolnice Al Šifa, nekada najvećeg medicinskog kompleksa u Gazi, pridruživši se hiljadama raseljenih civila koji su se tamo sklonili.

U martu je izraelska vojska po treći put opkolila medicinski kompleks, tvrdeći da ga Hamas koristi kao komandni centar – što je Hamas negirao. Ogroman broj muškaraca odveden je u raciju koja je trajala dve nedelje, a bolnica je ostala neoperativna.

"Vođa grupe vojnika me je zamolio da dođem. Govorio mi je na engleskom. I zamolio me da izađem iz zgrade da pronađem otvorene rupe ili tunele ispod zemlje", prisjetio se Al-Kaiali.

Duž niza stambenih zgrada, Al-Kaiali je morao da uđe u svaku sobu svakog stana i proveri da li ima militanata i mina. Izraelski tenkovski topovi bili su spremni za vatru, rekao je Al Kajali, ako Hamasovi borci budu otkriveni.

"Mislio sam da će me ubiti za nekoliko minuta. Razmišljao sam o svojoj porodici jer nemaš vremena da razmišljaš o mnogim stvarima. Bio sam zabrinut jer su moja deca i porodica bili u zgradi." Na njegovo olakšanje, zgrade su bile prazne i on je pušten. Na kraju je bio prinuđen da proveri čak 80 stanova.

Svi Palestinci koje je CNN intervjuisao na kraju su pušteni nakon što su korišćeni kao živi štit. Ali nakon što je izraelski vojnik napustio Gazu, čuo je od svojih drugova da je takozvani "protokol protiv komaraca" ponovo uveden u njegovu jedinicu.

"Moji drugovi, koji su to u početku odbili, vratili su se ovoj praksi. Nemaju više snage koju su imali na početku", rekao je izraelski vojnik.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pakt potpisan; "Ovo je bez presedana"

Nemački avioni sposobni za praćenje ruskih podmornica počeće sa operacijama uz obalu Škotske već sledeće godine, u okviru odbrambenog sporazuma koji će biti potpisan između Londona i Berlina.

8:30

23.10.2024.

1 d

Podeli: