Svet 0

24.10.2024.

21:31

Putin: Lopta je na strani Kijeva

Ruski predsednik Vladimir Putin zahvalio je danas učesnicima Samita BRIKS-a u Kazanju na učešću i doprinosu zajedničkom radu, dodajući da Rusija oseća podršku partnera BRIKS-a, koja, kako je rekao, ne prestaje nakon Samita.

Izvor: Tanjug

Putin: Lopta je na strani Kijeva
Profimedia/Sefa Karacan / Anadolu/ABACAPRESS.COM

Podeli:

''Tokom celog našeg predsedavanja osećamo energičnu podršku naših partnera, to je važno. Ona se ne završava krajem samita'', rekao je Putin na konferenciji za novinare nakon 16. samita BRIKS-a, prenose RIA Novosti.

Putin je naveo da su zemlje BRIKS-a dogovorile spisak zemalja partnera tog saveza i da će jednom broju država poslati predloge da učestvuju u savezu kao zemlje partneri.

''Neki učesnici samita BRIKS podneli su zahtev za punopravno učešće u organizaciji'', rekao je Putin na konferenciji za medije kojoj je prisustvovalo, kako prenosi Sputnjik, više od 300 novinara.

On je istakao da se zemlje članice BRIKS-a zalažu da se sukob u Ukrajini što pre završi mirnim putem, dodajući da mnoge od njih podržavaju inicijative Kine i Brazila o mirnom završetku sukoba. Putin je ocenio da nisu akcije Rusije dovele do eksalacije situacije u Ukrajini, već ''državni udar 2014''.

''Želeo bih da vam skrenem pažnju na to da do eskalacije u Ukrajini nisu dovele akcije Rusije, već državni udar 2014, koji su podržale pre svega SAD. Čak je javno objavljeno koliko je novca američka administracija potrošila na pripremu i organizovanje ovog državnog udara. Zar to nije put ka eskalaciji'', naveo je Putin.

On je istakao da je Moskva zahvalna članicama BRIKS-a za pokušaje da pomognu da se reši situacija u Ukrajini.

''Što se tiče pregovora, lopta je na strani Kijeva'', rekao je Putin, dodajući da je Rusija spremna da razmotri svaku opciju mirnog rešavanja krize u Ukrajini u skladu s realnom situacijom na terenu.

Istakao je da je pristao na predlog predstavnika turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana o razmatranju novih ideja o Ukrajini, ali da je Kijev odustao već sledećeg dana.

Govoreći o situaciji na frontu, on je naveo da ukrajinski vojnici ne mogu da koriste zapadne rakete bez pomoći oficira zemalja članica NATO-a, dodajući da ruska vojska aktivno deluje na kurskom pravcu i da je ''pristupila likvidaciji blokiranog dela ukrajinske grupe u Kurskoj oblasti''.

''Deo ukrajinskih jedinica u Kurskoj oblasti je blokiran, opkoljeno je oko 2.000 vojnika'', naveo je Putin.

Govoreći o severnokorejskoj vojsci, Putin je rekao da je danas Državna duma ratifikovala Ugovor o strateškom partnerstvu.

''Šta ćemo i kako dalje - to je naša stvar'', navodi Putin, i dodaje da Rusija nije odbijala niti odbija kontakte sa zapadnim liderima.

Ocenio je da je ponašanje ukrajinskih vlasti ''nerazumno'' i dodao da one ''po svaku cenu žele da svojim zapadnim pokroviteljima pokažu da sva ulaganja nisu bila uzaludna''.

Naveo je da od SAD zavisi kako će se graditi odnosi Moskve i Vašingtona nakon američkih predsedničkih izbora, istovremeno demantujući medijske navode da mu je bivšri predsednik SAD i kandidat Republikanske stranke na predstojećim izborima Donald Tramp pretio napadom na Moskvu.

''Rusiji je besmisleno pretiti, to nas samo ohrabruje'', rekao je ruski predsednik.

Demantovao je pisanja medija da Rusija organizuje nerede na ulicama Evrope, ocenjujući da do nereda dolazi zbog posledica ekonomske politike zapadnih zemalja.

''Recesiju je izazvalo, između ostalog, i odustajanje Zapada od jeftinih ruskih energenata. Takođe, Nemačka ne želi da pokrene preostali krak Severnog toka'', smatra Putin. Kada je reč o situaciji na Bliskom istoku, Putin je rekao da Rusija nije zainteresovana da se situacija u tom regionu pogorša, dodajući da Moskva vidi svoju ulogu u stvaranju uslova za deeskalaciju i traženje kompromisa.

Govoreći o strukturi BRIKS-a, Putin je rekao da članice rade na struktuiranju, naglasivši da ne sme da se dozvoli da se savez pretvori u glomaznu strukturu sa velikim brojem službenika u skupim automobilima. On je naveo da BRIKS nema za cilj da stvori sopstveni platni sistem, već da zemlje članice razvijaju saradnju kada je u pitanju prekogranično plaćanje.

''Države BRIKS-a su posvećene produbljivanju partnerstva u finansijskom sektoru. Nastavićemo da jačamo međubankarsku komunikaciju i stvaramo mehanizme za međusobna poravnanja u nacionalnim valutama koji su nezavisni od eksternih rizika“, istakao je ruski lider.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pakt potpisan; "Ovo je bez presedana"

Nemački avioni sposobni za praćenje ruskih podmornica počeće sa operacijama uz obalu Škotske već sledeće godine, u okviru odbrambenog sporazuma koji će biti potpisan između Londona i Berlina.

8:30

23.10.2024.

1 d

Podeli: