Svet 0

24.10.2024.

19:05

Skandal na samitu Briksa: Snimljen Lavrov kako psuje tokom Putinovog govora VIDEO

Na samitu BRIKS u Kazanju, koji je okupio visoke zvaničnike iz Rusije, Brazila, Indije, Kine, Južne Afrike i drugih zemalja, došlo je do neobičnog incidenta koji je izazvao pažnju javnosti.

Izvor: Alo.rs

Skandal na samitu Briksa: Snimljen Lavrov kako psuje tokom Putinovog govora VIDEO
Tanjug/Alexander Nemenov, Pool Photo via AP

Podeli:

Naime, tokom samita, kada je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sedeo iza svog šefa Vladimira Putina, jedan delegat je nespretno stao na Lavrovu nogu, izazivajući očiglednu neprijatnost i bol. Kamera je zabeležila trenutak kada je Lavrov napravio grimasu i naduo obraze od bola, dok je pokušavao da identifikuje osobu koja mu je nanela nelagodnost.

Nakon ovog neobičnog incidenta, javnost je brujala o mogućem identitetu krivca. U prvi mah se verovalo da je u pitanju bila ženska delegatkinja čija je štikla na neki način povredila Lavrova. Međutim, kasnije se ispostavilo da je u pitanju možda bio muškarac obučen u nacionalnu nošnju, uključujući plavu i žutu boju - boje ukrajinske zastave.

Ovaj incident je izazvao različite reakcije, a neki posmatrači su čak spekulisali da je možda reč o "ukrajinskom špijunu" ili  pristalici. Ipak, treba napomenuti da Ukrajina nije članica alijanse BRIKS, te su ove spekulacije ostale samo kao zanimljiva tema rasprave.

Uprkos ovom neobičnom događaju, samit BRIKS je bio obeležen i Putinovim govorom u kome je kritikovao Zapad zbog, kako je naveo, "perverznih metoda" i optužio ih za korišćenje "ilegalnih unilateralnih sankcija i manipulacije" kako bi očuvali svoju moć. Takođe, Putin je istakao da se Zapadne zemlje koriste Ukrajinom kako bi stvorile pretnju po Rusiju, ignorišući ruske interese i prava rusko govornog stanovništva.

U zajedničkoj deklaraciji učesnici samita izrazili su zabrinutost zbog "poremećajnog efekta nezakonitih unilateralnih prisilnih mera, uključujući ilegalne sankcije" i ponovili svoju posvećenost unapređenju finansijske saradnje unutar BRICS-a. Takođe, kineski predsednik Si Đinping je istakao ulogu bloka u osiguravanju globalne bezbednosti i pomenuto je da su Kina i Brazil izneli plan mira za rešenje situacije u Ukrajini, za koji su tražili podršku međunarodne zajednice.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pakt potpisan; "Ovo je bez presedana"

Nemački avioni sposobni za praćenje ruskih podmornica počeće sa operacijama uz obalu Škotske već sledeće godine, u okviru odbrambenog sporazuma koji će biti potpisan između Londona i Berlina.

8:30

23.10.2024.

1 d

Podeli: