Svet 0

24.10.2024.

17:44

NATO šamar za Kurtija: Nema jednostranog otvaranja mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici

"NATO je odlučno protiv jednostranog pritiska za otvaranje mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici za saobraćaj", izjavio je za Rojters neimenovani visoki zvaničnik Alijanse.

Izvor: Tanjug

NATO šamar za Kurtija: Nema jednostranog otvaranja mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici
Profimedia

Podeli:

On je istakao da NATO ne želi da rizikuje bilo kakvu vrstu nasilja koje bi dovelo vojnike KFOR-a u opasnost.

Rojters navodi da su zapadni zvaničnici upozorili premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da bi otvaranje mosta, što je Priština najavila, moglo da izazove etničko nasilje i da ugrozi trupe NATO-a stacionirane na KiM.

Agencija dodaje da su zvaničnici NATO-a posetili Prištinu poslednjih meseci da ubede Kurtija da odustane od otvaranja mosta i da je i direktor američke Centralne obaveštajne agencije Vilijam Berns takođe pozvao na oprez na sastanku sa Kurtijem u avgustu.

Priština je najavila otvaranje mosta na Ibru za saobraćaj automobila, iako se tome protive Srbi na KiM i Beograd, ističući da to ugrožava bezbednost Srba u Pokrajini.
Otvaranju mosta u ovom trenutku protive se i EU, SAD, KFOR i Kvinta, navodeći da to pitanje treba da bude deo dijaloga Beograda i Prištine.

Glavni most na Ibru deli Kosovsku Mitrovicu na severni deo grada, gde žive uglavnom Srbi, i južni deo, gde žive Albanci.

Na mostu je više puta dolazilo do sukoba jer su Albanci iz južnog dela grada pokušavali da upadnu u deo grada gde žive Srbi. 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pakt potpisan; "Ovo je bez presedana"

Nemački avioni sposobni za praćenje ruskih podmornica počeće sa operacijama uz obalu Škotske već sledeće godine, u okviru odbrambenog sporazuma koji će biti potpisan između Londona i Berlina.

8:30

23.10.2024.

1 d

Podeli: