Svet 10

24.10.2024.

16:55

Satelitski snimci otkrili: Krenuli su FOTO

Severnokorejski vojnici približavaju se ukrajinskoj granici kako bi pomogli ruskoj vojsci u njenom ratu protiv Ukrajine.

Izvor: Index.hr

Satelitski snimci otkrili: Krenuli su FOTO
EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Podeli:

Kako prenosi Njuzvik, najmanje 2.000 severnokorejskih vojnika završilo je obuku u Rusiji i poslato je u zapadne regione blizu granice sa Ukrajinom.

Prema izveštajima, severnokorejski vojnici koji vozom putuju u oblast Kursk verovatno će biti uključeni u borbene operacije u toj oblasti. Prethodno je oko 10 oficira uspostavilo operativnu bazu za prijem kopnenih snaga Severne Koreje, preneo je japanski medij Kjodo.

Objavljeni satelitski snimci

Objavljeni su i satelitski snimci koje je objavila Južna Koreja, a na kojima se navodno vidi obuka severnokorejskih vojnika koji bi trebalo da se pridruže Rusima na bojnom polju.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin potvrdio je verodostojnost izveštaja i rekao da bi severnokorejski vojnici mogli da pomognu Rusima na liniji fronta.

Dolaze specijalci

Prema južnokorejskim obaveštajnim podacima, Severna Koreja je poslala nekoliko hiljada vojnika, uključujući specijalne snage, da podrže rusku vojsku u borbenim operacijama. Navodno, neki od vojnika su već raspoređeni na istočni front u Ukrajini. Iako to još nije zvanično potvrđeno, vojnici bi mogli biti uključeni u borbene misije ili obavljati druge zadatke, poput održavanja vojne opreme i logistike.

Najmanje 3.000 severnokorejskih vojnika nalazi se u istočnoj Rusiji na obuci uoči mogućeg raspoređivanja na prve linije fronta kako bi se pridružili ratu Kremlja protiv Ukrajine, saopštila je juče Bela kuća.

"Procena, zasnovana na deklasifikovanim američkim obaveštajnim podacima, ukazuje da su vojnici prevezeni brodom početkom do sredine oktobra iz lučkog grada Vonsana u Severnoj Koreji do grada Vladivostoka na obali Tihog okeana Rusije", rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

SAD su saopštile da još nisu sigurni da li će se severnokorejski vojnici zaista aktivno uključiti u sukob.

Severna Koreja odbacuje optužbe

Severnokorejski režim, pod vođstvom Kim Džong-una, javno je demantovao ove navode, tvrdeći da su to „neosnovane glasine“. Međutim, sve veća vojna saradnja između Rusije i Severne Koreje, uključujući izveštaje o trgovini oružjem i vojnoj pomoći, dodala je verodostojnost ovim tvrdnjama.

Ova situacija je izazvala zabrinutost međunarodne zajednice u vezi sa potencijalnom eskalacijom sukoba i daljom destabilizacijom regiona, istovremeno povećavajući pritisak na Rusiju i njene saveznike, kao što su Severna Koreja i Iran, koji očigledno pomažu ruskoj vojsci u njenoj invaziji na Ukrajina.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pakt potpisan; "Ovo je bez presedana"

Nemački avioni sposobni za praćenje ruskih podmornica počeće sa operacijama uz obalu Škotske već sledeće godine, u okviru odbrambenog sporazuma koji će biti potpisan između Londona i Berlina.

8:30

23.10.2024.

1 d

Podeli: