Svet 0

24.10.2024.

15:17

Trudo pod pritiskom: Svi žele njegovu ostavku, pa čak i njegove stranačke kolege

Kanadski premijer Džastin Trudo dobio je pismo koje je potpisalo 20 poslanika njegove Liberalne partije, u kojem se od njega traži da se jasno izjasni o tome da li će nastaviti da vodi stranku i u budućnosti.

Izvor: Klix.ba

Trudo pod pritiskom: Svi žele njegovu ostavku, pa čak i njegove stranačke kolege
EPA-EFE/ALESSANDRO DELLA VALLE / POOL EDITORIAL USE ONLY

Podeli:

Predstavnici liberala u parlamentu Kanade, tačnije njih 20, potpisali su pismo u kojem od Trudoa traže da se do 28. oktobra izjasni da li želi da bude lider stranke na sledećim izborima.

Ipak, vredi istaći da liberali imaju čak 153 poslanika u parlamentu, pa je teško govoriti o većini.

Trudeau je došao na vlast u Kanadi u novembru 2015. godine i imao je uglavnom stabilnu vladavinu. Ipak, u poslednjem periodu je pod sve većim pritiskom da napusti funkciju. Pokušaj inače predvode konzervativci, odnosno njihov lider Pjer Poljevr, ali sada je sličan zahtev stigao i iz Trudoove stranke.

Naime, iza zatvorenih vrata održan je sastanak poslanika koji pripadaju liberalima, na kojem je trebalo da se razgovara o Trudoovom vođstvu. Međutim, nije došlo do rešenja za situaciju u kojoj se stranka nalazi.

Prema poslednjim anketama, konzervativci imaju čak 20 odsto više podrške od liberala i trebalo bi da pobede na izborima 2025. godine.

Liberali, pak, žele što pre da vide da li Trudo planira da napusti funkciju, kako bi se na vreme organizovali za izbore sledeće godine, odnosno izabrali novog lidera koji bi mogao bar da amortizuje očekivani poraz.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pakt potpisan; "Ovo je bez presedana"

Nemački avioni sposobni za praćenje ruskih podmornica počeće sa operacijama uz obalu Škotske već sledeće godine, u okviru odbrambenog sporazuma koji će biti potpisan između Londona i Berlina.

8:30

23.10.2024.

1 d

Podeli: