Svet 15

24.10.2024.

14:25

Mogu li Miraži doneti preokret? Francuska šalje Ukrajini moćne avione

Prva tri francuska aviona Dassault Mirage 2000-5 trebalo bi da stignu u Ukrajinu do kraja aprila, objavio je francuski list La Tribune.

Izvor: Index.hr

Mogu li Miraži doneti preokret? Francuska šalje Ukrajini moćne avione
Profimedia

Podeli:

Oni takođe potvrđuju ono što je francuski predsednik Emanuel Makron sugerisao kada je obećao avione Ukrajini još u junu: supersonični borbeni avioni će biti opremljeni najboljim ukrajinskim oružjem francuske proizvodnje, uključujući krstareće rakete SCALP-EG i klizave bombe Hammer.

Sposobni da gađaju ciljeve udaljene i do 250 kilometara, avioni će sigurno proširiti kapacitete ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva za duboke udare na ruske ciljeve u okupiranoj Ukrajini.

Ovo nije bilo automatski zagarantovano. U francuskom ratnom vazduhoplovstvu ovi avioni su bili namenjeni za vazdušne borbe, a na ove avione računa i tajvansko ratno vazduhoplovstvo za potencijalna presretanja kineskih aviona, piše Forbs.

Međutim, ukrajinskom vazduhoplovstvu je potrebno više jurišnih aviona – prepuštajući zadatke vazdušne borbe rastućoj floti od 85 F-16 dobijenih iz Evrope. Miraž 2000 će leteti sa bombarderima Suhoj Su-24, trenutno jedinim u ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu koji nose krstareće rakete.

Nije da će Ukrajinci uskoro ostati bez ovih supersoničnih aviona Su-24. Od SSSR-a su ih nasledili oko 200, a mnogi od njih se i danas mogu popraviti i koristiti.

Desetak aviona od Francuske do Ukrajine biće dodatak, a broj napada koje će vazduhoplovstvo moći da izvede zavisiće mnogo više od raspoloživih raketa nego od raspoloživih aviona. Nejasno je koliko je raketa SCALP-EG i sličnih britanskih projektila Storm Shadov Ukrajina već dobila, kao i koliko bi mogla da primi u narednim mesecima.

Nedostatak krstarećih raketa

Pre 2022. godine, britansko vazduhoplovstvo je verovatno imalo manje od 1.000 projektila Storm Shadov u svom inventaru, dok su francusko imale manje od 700 projektila SCALP-EG. Ni Britanci ni Francuzi neće odustati od svih ili većine svojih projektila, što znači da će Ukrajina dobiti nekoliko stotina, mak.

Francuska industrija pokušava da pronađe još projektila za slanje u Ukrajinu. Radio France Internationale prenosi da proizvođač raketa MBDA obnavlja stare rakete SCALP-EG za isporuku Ukrajini, a moguće je i da francuska vlada nabavlja stare rakete iz inostranstva i prosleđuje ih Ukrajini.

Avioni Su-24 i Miraž 2000-5 takođe mogu da nose francuske klizave bombe. Suhoj takođe može da nosi nove klizave bombe ukrajinske proizvodnje koje bi mogle biti bliska kopija francuskih, što znači da bi trebalo da budu u stanju da funkcionišu u Miražu 2000-5.

Velika razlika između krstarećih projektila i krstarećih bombi je domet. Bombe mogu da lete oko 65 kilometara, što je četvrtina dometa Storm Shadov ili SCALP-EG projektila. Zbog toga, avioni koji napadaju kliznim bombama moraju leteti mnogo bliže ruskoj protivvazdušnoj odbrani.

To je veoma rizično i može doneti veće gubitke. Za ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo ne bi bila velika uteha da na ovaj način koriste svoj dugoočekivani francuski Miraž 2000-5.

Podeli:

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pakt potpisan; "Ovo je bez presedana"

Nemački avioni sposobni za praćenje ruskih podmornica počeće sa operacijama uz obalu Škotske već sledeće godine, u okviru odbrambenog sporazuma koji će biti potpisan između Londona i Berlina.

8:30

23.10.2024.

1 d

Podeli: