Svet 0

24.10.2024.

18:36

Tinejdžer planirao teroristički napad: U kući sam napravio bombu

Sud u Arizoni danas je podigao optužnicu protiv 17-godišnjeg Marvina Anira Džejloa zbog sumnje da je planirao da izvrši teroristički napad na Paradu ponosa u Finiksu ranije ovog meseca, a biće mu suđeno kao odrasloj osobi.

Izvor: Tanjug

Tinejdžer planirao teroristički napad: U kući sam napravio bombu
Motortion Films/Shutterstock

Podeli:

Kaucija je određena na milion dolara, a u optužnici se navodi da je Džejlo ''pružao savete i pomoć'' Islamskoj državi, prenosi Foks njuz.

Džejlo je optužen da je planirao da napravi TATP (triaceton triperoksid), eksploziv koji može da izbaci gelere i druge opasne predmete u vazduh, uzrokujući ozbiljne povrede ili smrt. Tužioci su dodali da je Džejloa ''objavio razne video snimke sebe kako pravi TATP” nakon što je dobio sastojke za eksploziv krajem novembra 2023. godine.

Džejlo je navodno preko Telegrama vodio razgovore i o pravljenju bombe koje je planirao da upotrebi na različitim metama u Njujorku.

Sudski dokumenti pokazuju da je njegova majka rekla policiji da je sumnjala da je Džejlo putem mobilnog telefona razgovarao sa osobama koje je opisala kao teroriste, a koji su se dogovarali da izvrše napad.

''Džejlo je razgovarao sa policijom i potvrdio da je razgovarao sa ekstremistima, koji su ga aktivno regrutovali. (On) je rekao policiji da treba da prikupi više znanja i bolje se pripremi pre nego što učestvuje u terorističkom napadu“, navodi se u dokumentima.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pakt potpisan; "Ovo je bez presedana"

Nemački avioni sposobni za praćenje ruskih podmornica počeće sa operacijama uz obalu Škotske već sledeće godine, u okviru odbrambenog sporazuma koji će biti potpisan između Londona i Berlina.

8:30

23.10.2024.

1 d

Podeli: