Svet 3

24.10.2024.

11:37

Gori nuklearka u Iranu VIDEO

Veliki požar izbio je u iranskoj nuklearnoj elektrani u Karadžu, koja se nalazi zapadno od glavnog grada Teherana.

Izvor: Klix.ba

Gori nuklearka u Iranu VIDEO
Shutterstock/NEIL ROY JOHNSON

Podeli:

Prema prvim informacijama, požar je pričinio ozbiljnu štetu na jednom objektu u sklopu objekta, dok su vatrogasne ekipe uspele brzo da stave požar pod kontrolu.

Fotografije sa lica mesta prikazuju oštećenu zgradu sa crnim tragovima od požara i uništenim vratima, što ukazuje na intenzitet eksplozije koja je verovatno prethodila požaru.

Još nisu dostupni detalji o uzroku incidenta, ali postoji zabrinutost da bi požar mogao biti rezultat sabotaže, kao što je viđeno u prethodnim napadima na iranska nuklearna postrojenja.

U prošlosti, napadi dronovima i sajber sabotaže, poput onih koje su pogodile Natanz, dovele su do sličnih incidenata. Karadž je važan deo iranskog nuklearnog programa, koji je dugo bio pod budnim okom međunarodne zajednice zbog svojih kontroverznih aktivnosti obogaćivanja uranijuma.

Incident dolazi u vreme pojačanih tenzija između Irana i Zapada, posebno SAD i Izraela, koji su izrazili zabrinutost zbog iranskog nuklearnog programa. Iako Iran tvrdi da su njegovi nuklearni programi isključivo u mirnodopske svrhe, ovakvi događaji dodatno podstiču sumnje u pravu namenu objekata poput onog u Karadžu.
 

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Podeli: