Svet 3

24.10.2024.

11:02

Potpisano; Čeka se Putin

Poslanici Dume danas su jednoglasno izglasali ratifikaciju Ugovora o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između Rusije i Severne Koreje.

Izvor: Beta

Potpisano; Čeka se Putin
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Podeli:

Ugovor je ratifikovan u trenutku kada Zapad navodi da raspolaže dokazima o slanju severnokorejskih vojnika u Rusiju, što se smatra rizikom od velike eskalacije u ratu između Rusije i Ukrajine.

Ukupno je 397 poslanika Dume, donjeg doma ruskog Parlamenta, podržalo tekst.

O tekstu sada treba da glasa gornji dom parlamenta Savet federacije, a ako ga izglasa, onda treba da ga potpiše predsednik Rusije Vladimir Putin.

Ugovor o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između Rusije i Severne Koreje potpisan je 19. juna tokom posete Putina Pjongjangu, kao odraz ubrzanog približavanja dve zemlje.

Ugovor predviđa, između ostalog, u članu četiri "momentanu vojnu pomoć" u slučaju oružane agresije treće zemlje.

Ukrajinska vojska kontroliše nekoliko stotina kvadratnih kilometara ruske teritorije otkada je izvela iznenadnu ofanzivu, početkom avgusta, na rusku oblast Kursk.

Na istoku Ukrajine ruske trupe nastavljaju da napreduju.

Prema tekstu ugovora "ako se u jednoj od strana dogodi ružani napad od strane jedne države ili bilo koje grupe država i nađe se u ratnom stanju, druga strana će odmah pružiti vojnu ili drugu pomoć svim sredstvima na njenom raspolaganju, u skladu sa članom 51 Statuta UN i ruskim i severnokorejskim zakonima".

Severna Koreja negirala je da je poslala svoje vojnike u Rusiju da se bore u ; ofanzivi protiv Ukrajine, a predstavnik Pjongjanga pri UN je rekao da se radi o neosnovanim glasinama. ;

Rusija nije potvrdila da ima severnokorejskih vojnika na njenoj teriitoriji.

Kremlj je u ponedeljak objavio da namerava da nastavi razvoj saradnje sa Severnom Korejom, koji, kako je rečeno ne treba nikog da zabrinjava jer nije "uperen ni protiv koje treće zemlje".

Međutim, prema Vašingtonu, između početka oktobra i sredine meseca, Severna Koreja je poslala najmanje 3.000 vojnika na istok Rusije, potvrđujući informacije koje su stigle iz Južne Koreje.

Južnokorejska obaveštajna služba je prošle nedelje takođe saopštila da je Severna Koreja odlučila da pošaje do 12.000 vojnika da pomogne Rusiji.

Glasanje u Dumi odvija se na dan zatvaranja samita BRIKS-a u Kazanju u Rusiji, koji okuplja devet zemalja predstavljenih kao "Globalni jug"- Kina, Indija, Rusija, Južna Afrika, Brazil, Etiopija, Iran, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati.

Ruski predsednik Putin je na brojnim sastancima u okviru tog samita nastojao da pokaže neuspeh politike diplomatske izolacije i ekonomskih sankcija protiv njegove zemlje.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Podeli: