Svet 3

24.10.2024.

10:53

Orban: Hoće da me sklone i uspostave "marionetski" režim

Mađarski premijer Viktor Orban, rekao je u svom nedavnom govoru da EU pokušava da sruši njegovu vladu i da u Mađarskoj uspostavi marionetski režim.

Izvor: Jutarnji.hr

Orban: Hoće da me sklone i uspostave "marionetski" režim
EPA-EFE/Szilard Koszticsak

Podeli:

On je to rekao pred hiljadama pristalica u Budimpešti u sredu, prenosi Njuzvik. On je održao govor povodom mađarskog nacionalnog praznika u znak sećanja na antisovjetsku pobunu 1956. godine i povukao paralele između istorijske strane okupacije i savremene politike EU.

"Za Brisel je neprihvatljiva nezavisna mađarska politika. Zato su tamo najavili da će se osloboditi nacionalne vlade Mađarske. Takođe su najavili da će uspostaviti marionetsku vladu u Briselu," rekao je Orban, ali nije pružio nikakve dokaze koji bi podržali svoje tvrdnje.

EU nije javno odgovorila na ove optužbe.

"Hoćemo li se povinovati stranoj volji ili ćemo joj se odupreti? Predlažem da naš odgovor bude jasan i nedvosmislen, baš kao što je bio 1956. godine," poručio je Orban.

Podsetimo, odnosi Mađarske i Evropske unije godinama su opterećeni, posebno zbog Orbanovog odnosa prema demokratskim institucijama i njegovog stava o ratu u Ukrajini.

Mađarska je u više navrata blokirala ili odlagala mere EU za pomoć Ukrajini i uvođenje sankcija Rusiji, što je navelo kritičare da optuže Orbana da daje prioritet interesima Rusije u odnosu na interese njenih saveznika iz EU i NATO.

"Briselske birokrate su uvele Zapad u besmisleni rat. Po njihovom mišljenju, ovo je rat Zapada protiv Rusije. Sada žele da otvoreno gurnu celu Evropsku uniju u rat u Ukrajini," dodao je Orban.

On je takođe rekao da EU planira da nakon buduće pobede stacionira ukrajinske vojnike u Mađarskoj.

"Mi Mađari bismo se jednog jutra probudili i zatekli da su slovenski vojnici sa istoka ponovo stacionirani na mađarskoj teritoriji. Ne želimo to, ali pritisak iz Brisela je svakim danom sve jači, " poručio je on svojim pristalicama.

Podsetimo, Evropski parlament se 2022. godine izjasnio da se Mađarska više ne može smatrati demokratijom, a EU joj je uskratila milijardsku finansijsku podršku zbog navodnih kršenja vladavine prava.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Podeli: