Svet 0

24.10.2024.

22:22

Uživo Palestince bacali na mine kao živi štit; Netanjahu pozdravlja; "Genocid i etničko čišćenje" FOTO/VIDEO

Izrael izveo napade na Liban i Siriju. U Damasku je gađan stambenikvart, a u Homsu vojna baza. Gađani su i stambeni objekti u Berutu. IDF "pere ruke" i tvrdi da gađa Hezbolah.

Izvor: B92.net

Palestince bacali na mine kao živi štit; Netanjahu pozdravlja; "Genocid i etničko čišćenje" FOTO/VIDEO
Profimedia

Podeli:

Kako prenose agencija samo u prvom jutrošnjem napadu na Liban poginulo je 17 osoba. Tokom jučerašnjih napada na palestinske enklave stradale su 42 osobe. Gađana je i škola, a Izraelska vojska i Šin Bet tvrde da je reč o komandnom mestu Hamasa.

Takođe, Hezbolah je potvrdio smrt Hašema Safijedina, koji je bio najizgledniji naslednik lidera te militantne grupe.

  • Pratite iz minuta u minut sva dešavanja na Bliskom istoku na našem LIVE Blogu

Uživo

22:22

IDF: Petorica izraelskih vojnika poginula, sedmorica ranjena u južnom Libanu

Petorica izraelskih vonika su poginula, a sedmorica su ranjena tokom sukoba sa operativcima Hezbolaha u južnom Libanu, saopštile su danas Izraelske odbrambene snage (IDF).

IDF je naveo da je jedan vojnik, komandant Okec jedinica za pse poginuo danas u sukobima sa operativcima Hezbolaha, preneo je Rojters.

U istom incidentu teško je ranjen vojnik iz 7155. bataljona 55. padobranske brigade.

20:46

Udari Izraela na jug Bejruta

20:44

Netanjahu pozdravlja napore Egipta

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da pozdravlja spremnost Egipta da unapredi sporazum o oslobađanju talaca u Pojasu Gaze.

Netanjahu je rekao da je nakon sastanaka u Kairu, koji je bio posrednik u pregovorima o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca, odlučio da pošalje šefa obaveštajne agencije Mosad u Katar da promoviše niz inicijativa, preneo je Rojters.

20:38

Egipatska državna televizija: Egipat s liderima Hamasa o obnavljanju pregovora o prekidu vatre


Egipatska bezbednosna delegacija sastala se sa delegacijom lidera Hamasa u Kairu u okviru napora da se obnove pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze, javila je danas egipatska državna televizija Al Kahera, pozivajući se na neimenovani zvanični izvor.

Izvor je potvrdio posvećenost Egipta da se povećava humanitarna pomoć stanovništvu u enklavi.

Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi je u više navrata isticao stav svoje zemlje da se sukob ne širi i potrebu da se zaustavi eskalacija, da bi se sprečio sveobuhvatni regionalni rat, koji bi imao ozbiljne posledice na bezbednost svih zemalja i naroda u regionu.

On je, takođe, pozvao na neophodnost nastavka i intenziviranja međunarodnih napora usmerenih na prekid vatre u Pojasu Gaze i Libanu, zaustavljanje napada na Zapadnu obalu i upućivanje hitne i dovoljne humanitarne pomoći kako bi se okončale sve veće patnje civila.
 

18:29

Abas: Izrael vrši genocid nad Palestincima kako bi ispraznio Pojas Gaze

Predsednik Palestine Mahmud Abas danas je optužio Izrael da u Pojasu Gaze vrši ''genocid i etničko čišćenje'' kako bi ''ispraznio'' enklavu.

On je istakao da je situacija posebno zabrinjavajuća u severnom Pojasu Gaze, gde je Izrael ovog meseca pokrenuo novu ofanzivu, prenosi Tajms of Izrael.

''Prošla je puna godina od najveće katastrofe koju je palestinski narod doživeo nakon Nakbe 1948. godine, a to je izraelski rat u kojem se u Pojasu Gaze vrše zločini genocida i etničkog čišćenja“, rekao je Abas liderima BRIKS-a u Kazanju.

On je istakao da se radi o navodnom izraelskom planu da ''isprazni'' Gazu tako što će da poubijati Palestince, naročito kroz izgladnjivanje, kao što je, prema njegovim rečima, slučaj na severu enklave.

Od oktobra prošle godine, u Pojasu Gaze ubijeno je više od 42.000 ljudi, od čega su polovina žene i deca, prema podacima Ministarstva zdravlja na palestinskoj teritoriji. 

17:58

Izraelska vojska: Nastavljeni napadi iz Libana, od jutros lansirano oko 120 raketa


Hezbolah je od jutros ispalio oko 120 raketa na sever Izraela, pokazuju podaci IDF.

Najmanje četiri osobe su ranjene u zapadnoj Galileji, preneo je "Tajms of Izrael".
 

17:51

Blinken: SAD ne žele da izraelske operacije u Libanu postanu dugotrajna kampanja

Američki državni sekretar Entoni Blinken danas je izjavio da SAD ne žele da se operacije izraelske vojske u Libanu pretvore u dugotrajnu vojnu kampanju.

''Izrael mora da preduzme neophodne korake da izbegne civilne žrtve i da ne ugrozi mirovne snage UN ili libanske oružane snage“, rekao je Blinken u Dohi na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Katara Mohamedom Al Tanije.

Blinken je istakao da SAD "intenzivno rade" na diplomatskom rešenju koje bi omogućilo civilima sa obe strane granice da se vrate kući, prenosi Rojters.

On boravi u svojoj prvoj poseti Bliskom istoku od ubistva lidera Hamasa Jahje Sinvara, a SAD su prethodno izrazile nadu da će njegova smrt unaprediti pregovore o primirju palestinske militatne organizacije i Izraela.

17:07

Nemačka odobrila više od 90 miliona evra u vojnim izvoznim dozvolama za Izrael

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke saopštilo je danas da je ta zemlja u poslednja tri meseca odobrila više od 90 miliona evra u vojnim izvoznim dozvolama za Izrael.

Evropski centar za ustavna i ljudska prava (ECCHR) podneo je žalbu sudu u Frankfurtu u ime stanovnika Gaze, tražeći obustavu daljih izvoza oružja, preneo je Rojters.

U toj žalbi je navedeno da nemačko oružje doprinosi civilnim žrtvama u Gazi. Nemačka vlada ranije je saopštila da pažljivo ispituje svaki izvoz oružja, uzimajući u obzir ljudska prava i humanitarno pravo.

Međutim, ECCHR tvrdi da nemački izvozi krše međunarodno pravo, pozivajući se na Ugovor o trgovini oružjem koji zabranjuje transfer oružja koje može da bude korišćeno za ratne zločine.

Resorna ministarka Analena Berbok rekla je da očekuje garancije od Izraela da će vojne isporuke da budu korišćene u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom.

16:21

Hezbolah: Danas uništeno još 4 izraelska tenka Merkava, ukupno 30 od početka kopnene ofanzive

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pakt potpisan; "Ovo je bez presedana"

Nemački avioni sposobni za praćenje ruskih podmornica počeće sa operacijama uz obalu Škotske već sledeće godine, u okviru odbrambenog sporazuma koji će biti potpisan između Londona i Berlina.

8:30

23.10.2024.

1 d

Podeli: