Svet 28

24.10.2024.

14:14

Uživo Ovo će postati treći svetski rat; Rusi "melju"; Pentagon upozorio

Danas je 974. dan rata u Ukrajini. Ruske snage pokušale su masovni udar dronovima na Kijev, a šef Zaporoške oblasne državne uprave Ivan naveo da oštećn niz infrastrukturnih objekata u tom delu Ukrajine.

Izvor: B92.net

Ovo će postati treći svetski rat; Rusi "melju"; Pentagon upozorio
Shutterstock/Tom Buysse

Podeli:

S druge strane, specijalne snage ruske garde tvrde da su sprečile upad diverzanata u Kursku oblast.

Takođe, Južna Koreja tvrdi da je zvanični Pjongjang poslao 3.000 vojnika u Rusiju.

  • Sve najvažnije vesti o ratu u Ukrajini pratite na našem LIVE Blogu

Uživo

14:46

Nove ratne karte otkrivaju ogroman ruski prodor na prvoj liniji

14:21

U ruskom napadu na Kupjansk povređeno sedam osoba

U ruskom napadu na ukrajinski grad Kupjansk, u Harkovskoj oblasti, povređeno je sedam osoba, a uništeno je nekoliko objekata, uključujući stambene zgrade.

Ruske snage su navodno koristile termobaričnu bombu, koja je pogodila područje blizu pijace, ranivši pet žena i dva muškarca, prenosi RBC Ukrajina.

''Stanovnici su bili u epicentru ruskog udara. Policajci su pomogli spasiocima da izvuku ljude ispod ruševina i pružili im pomoć. Jedna od žrtava je u lošem stanju”, saopštila je lokalna policija.

Rusko granatiranje uništilo je i dvospratni objekat na pijaci i oštetilo 12 trgovačkih tezgi, obdanište, stambene zgrade i jednu opštinsku zgradu. Istovremeno, ukrajinske snage su u toku noći uništile 40 ruskih dronova, uključujući 10 u blizini Kijeva.

14:20

Ruski "Tu 22M3" zasipa krstarećim raketama

U noći 27. septembra, nosači raketa Tu-22M3 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije su krstarećim raketama Kh-22 gađali Zmijsko ostrvo u Crnom moru.

Bilo je izveštaja o eksplozijama na ostrvu, što ukazuje na pogotke.

Verovatno su gađani ukrajinski radarski sistemi i lanser raketa.

Ranije, 12. septembra, ukrajinski izvori su izvestili da je par Tu-22M3 lansirao rakete Kh-22 iznad Crnog mora, ciljajući Zmijsko ostrvo.

14:17

MAPA zedmalja koje su protiv ulaska Ukrajine u NATO

14:09

Rusi "melju"

U zoni odgovornosti grupe "Jug" poginulo je i ranjeno više od 785 ukrajinskih vojnika;

Jedinice grupe "Sever" su na harkovskom pravcu uništile formacije četiri brigade Oružanih snaga Ukrajine kod Lipca, Volčanska i Ohrimovke;

Jedinice grupe "Zapad" poboljšale su svoju taktičke položaje, Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 490 vojnika;

Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti grupe "Zapad" su tokom prethodna 24 časa premašili 490 vojnika, uništen je tenk i borbeno vozilo pešadije;

Grupa "Istok" odbila je jedan kontranapad Oružanih snaga Ukrajine, neprijatelj je izgubio do 100 vojnika;

Oružane snage Ukrajine izgubile su u borbama u zoni odgovornosti grupe "Centar" do 465 vojnika, dva američka oklopna transportera M113;

Ukrajinska vojska izgubila je do 65 vojnika i skladište municije u zoni odgovornosti grupe "Dnjepar";

Ruski PVO sistemi su tokom proteklog dana oborili šest raketa HIMARS i 77 ukrajinskih dronova;

Oružane snage Rusije uništile su u protekla 24 sata aerodromsku infrastrukturu, ljudstvo i tehniku Oružanih snaga Ukrajine u 139 okruga.
 

14:09

Pentagon upozorio: Ne daj te im

Obaveštajna zajednica u SAD i Pentagon sugerisali su Vašingtonu da ne menjaju stav po pitanju dozvole Ukrajini da američkim oružjem velikog dometa gađaju ciljeve u dubini ruske teritorije, prenosi Foks njuz pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.

14:07

Najvažnije informacije iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije o borbama na kurskom pravcu:

Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana na kurskom pravcu gotovo 280 pripadnika, dok se 8 vojnika predalo;

Ruske snage su tokom proteklog dana odbile tri kontranapada u Kurskoj oblasti, uništile formacije 10 ukrajinskih brigada;

Od početka borbi na kurskom pravcu, Oružane snage Ukrajine izgubile su 26.222 pripadnika, 176 tenkova, 93 borbena vozila pešadije, 104 oklopna transportera, 995 borbenih oklopnih vozila, 683 automobila, 226 artiljerijskih oruđa.
 

13:59

Gutereš u Kazanju pozvao na primirje

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš danas je, na samitu BRIKS-a u Kazanju, poručio da je svetu neophodan mir u Pojasu Gaze, Ukrajini i Sudanu.

''Svuda nam je potreban mir. Potreban nam je mir u Ukrajini. Pravedan mir u skladu sa Poveljom UN, medjunarodnim pravom i rezolucijama Generalne skupštine UN'', rekao je on liderima BRIKS-a, prenosi Rojters.

Očekuje se da će se Gutereš danas sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

13:59

Javila se Južna Koreja

Predsednik Južne Koreje danas je rekao da je moguće da njegova država počne da snabdeva Ukrajinu oružjem, naglašavajući da Seul "neće sedeti besposlen" dok Severna Koreja šalje vojsku da podrži agresiju Rusije na Ukrajinu.

Južnokorejska obaveštajna služba rekla je parlamentu da Severna Koreja verovatno namerava da pošalje 10.000 vojnika u Rusiju do kraja godine.

12:35

Kina: Ne znamo da se severnokorejske trupe

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u četvrtak da ne zna da se severnokorejske trupe nalaze u Rusiji, nakon što su Sjedinjene Države saopštile da je Severna Koreja poslala 3.000 vojnika u Moskvu. Južnokorejski i poljski predsednik prethodno su osudili slanje trupa Severne Koreje u Rusiju.

28 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Podeli: