Svet 17

24.10.2024.

11:35

Uživo Brutalno su ubijeni; "Pada" Selidovo; Rujsi, promašaj

Danas je 974. dan rata u Ukrajini. Ruske snage pokušale su masovni udar dronovima na Kijev, a šef Zaporoške oblasne državne uprave Ivan naveo da oštećn niz infrastrukturnih objekata u tom delu Ukrajine.

Izvor: B92.net

Brutalno su ubijeni; "Pada" Selidovo; Rujsi, promašaj
Shutterstock/xnir Photography

Podeli:

S druge strane, specijalne snage ruske garde tvrde da su sprečile upad diverzanata u Kursku oblast.

Takođe, Južna Koreja tvrdi da je zvanični Pjongjang poslao 3.000 vojnika u Rusiju.

  • Sve najvažnije vesti o ratu u Ukrajini pratite na našem LIVE Blogu

Uživo

11:30

Brutalno su ubijeni

Ruski vojnici ubili su četvoricu ratnih zarobljenika, ukrajinskih vojnika, u blizini grada Selidove u Donjeckoj oblasti, saopštila je danas kancelarija generalnog tužioca.

U postu na Telegramu navodi se da su se četiri pripadnika ukrajinske Nacionalne garde borila u blizini grada kada su zarobljeni tokom ruskog napada 6. oktobra. Ruski vojnici su snimali njihova ispitivanja, ali kada su ukrajinske snage 7. oktobra ponovo zauzele položaje, njihova tela su otkrivena.

Generalno tužilaštvo otvorilo je pretkrivičnu istragu o incidentu.

Bilo je više izveštaja o pogubljenjima ukrajinskih zarobljenika od strane ruskih vojnika tokom invazije, ali su se ona dramatično povećala tokom prošle godine.

Video snimci i fotografije su dokumentovali potencijalne ratne zločine, uključujući snimke dronova na kojima se vidi pucanje u ratne zarobljenike dok su se predavali ruskim trupama.

Drugi video snimci i fotografije ukazuju na mučenje i nasilnu smrt u ruskom zatočeništvu.

Do 18. oktobra, ruske snage su pogubile najmanje 102 ukrajinska ratna zarobljenika od 2022. godine, saopštilo je Generalno tužilaštvo.
 

11:10

Zelenski počeo da predstavlja Plan pobede "za unutrašnju upotrebu"

Kako se navodi na sajtu predsedničke kancelarije, predsednik Ukrajine se već sastao sa "predstavnicima ukrajinskog civilnog društva, sa njima razgovarao o 'Planu pobede' i pozvao na saradnju u sprovođenju njegovih tačaka".

Zelenski je rekao da "civilno društvo može pomoći ujedinjavanju Ukrajinaca i međunarodne zajednice da podrže Ukrajinu. "Naša pobeda zahteva upravo ono jedinstvo kakvo smo imali u prvim danima ruske invazije u punom obimu", rekao je Zelenski.

10:44

Si Đinping: Što pre postići deeskalaciju situacije u Ukrajini

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je danas da je važno što pre postići deeskalaciju situacije u Ukrajini i ponuditi način za rešavanje krize.

"Moramo pomoći u deeskalaciji krizne situacije u Ukrajini što je pre moguće i utrti put za političko rešenje, rekao je Si u obraćanju na plenarnoj sednici samita BRIKS-a u Kazanju.

Predsednik Kine je zahvalio ruskom kolegi Vladimiru Putinu na uspešnom održavanju Samita BRIKS-a, prenosi RIA Novosti.

On je pozvao članice BRIKS-a da igraju vodeću ulogu u reformi globalnog sistema ekonomskog upravljanja.

10:35

Poslednji izveštaj ukrajinske armije

10:31

Rusi, promašaj....

10:31

Selidovo "pada"?

10:30

Ka-52M sprečava rotaciju Ukrajinaca

Posade helikoptera Ka-52M sprečili su rotaciju jedinica ukrajinske vojske u pograničnoj delu Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

10:29

Ukrajina udara


Ukrajinska vojska izvela je 57 artiljerijskih napada na levu obalu Dnjepra u Hersonskoj oblasti, rekao je novinarima dobro upućeni izvor. Prema njegovim rečima, na udaru je bilo 12 naselja.
 

10:29

Ukrajinski vojnici na drogama?


Zarobljeni ukrajinski vojnik rekao je za Sputnjik da je video kako ukrajinski vojnici koriste jake psihoaktivne supstance. Predstavnik MUP rekao je za Sputnjik i da su ukrajinski vojnici pod narkoticima pucali u dvoje civila dok su napuštali selo Piljno. Oni su, takođe, prodavali psihoaktivne supstance i lekove koje su dobijali od volontera kao humanitarnu pomoć.
 

17 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Podeli: