Svet 5

24.10.2024.

7:15

Turska iskalila bes: Uništeni su

Turska je raketama pogodila lokacije povezane sa kurdskom militantnom grupom Radnička partija Kurdistana (PKK) u severnom Iraku i severnoj Siriji nakon terorističkog napada u Ankari, saopštilo je juče Ministarstvo odbrane.

Izvor: Tanjug

Turska iskalila bes: Uništeni su
Profimedia/Soner Kilinc/Anadolu Agency

Podeli:

"Izvedena je vazdušna operacija protiv terorističkih ciljeva na severu Iraka i Sirije... i uspešno su uništene ukupno 32 mete terorista", navodi se u saopštenju Ministarstva i dodaje da se operacije nastavljaju.

Počinioci napada u Ankari najverovatnije su članovi u Turskoj zabranjene PKK, rekao je ranije ministar unutrašnjih poslova Ali Jerlikaja, prenosi Rojters.

Objekti Turske vazduhoplovne industrije (TAI) u Ankari našli su se juče na meti terorističkog napada u kojem je poginulo pet, a ranjene su 22 osobe.

Dvoje terorista koji su izvršili napad, od kojih je jedna bila ženska osoba,  eliminisano je, saopštio je Jerlikaja.

Nijedna grupa, za sada, nije preuzela odgovornost za taj napad.

Potpredsednik Turske Dževdet Jilmaz rekao je da su četiri žrtve zaposleni u TAI, dok je peta žrtva vozač taksija, prenosi BBC.

Lokalni mediji su ranije izvestili da su napadači ubili taksistu, a zatim njegovim automobilom izveli napad.

Eksplozija se dogodila u vreme smene, kada su zaposleni upućeni u skloništa.

Među povređenima je i sedam pripadnika specijalnih snaga, rekao je Jerlikaja.

PKK je zabranjena teroristička organizacija u Turskoj, SAD i Velikoj Britaniji, a protiv turske države se bori od 1980-ih zahtevajući veća prava za značajnu kurdsku manjinu u toj zemlji.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji se nalazi u Rusiji na samitu BRIKS-a, osudio je teroristički napad tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, u televizijskom obraćanju.

Kasnije je Erdogan na mreži Iks objavio saopštenje, u kojem navodi da su bezbednosne snage reagovale brzo i neutralisale pretnju, uz poruku da nijedna teroristička organizacija koja uzima na nišan bezbednost Turske neće moći da postigne svoje ciljeve.

Turske vlasti su naložile medijima da ne iznose detalje u vezi sa napadom i upozorile da će sve fotografije i snimci u vezi sa incidentom biti uklonjeni sa društvenih mreža.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Podeli: