Svet 0

23.10.2024.

19:52

Alarmantno u Izraelu: Sve veći broj vojnika sebi oduzima život

Izraelska vojska saopštila je da pruža negu hiljadama vojnika koji pate od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) ili mentalnih bolesti izazvanih traumama tokom rata.

Izvor: Tanjug

Alarmantno u Izraelu: Sve veći broj vojnika sebi oduzima život
EPA-EFE/ABIR SULTAN

Podeli:

Međutim ne zna se koliko njih je oduzelo sebi život, pošto Izraelske odbrambene snage (IDF) nisu iznele zvanične podatke, javlja Si-En-En.

U ratu u Gazi je tokom proteklih godinu dana poginulo više od 42.000 ljudi, prema podacima Ministarstva zdravlja u Pojasu Gaze, dok Ujedinjene nacije navode da su većina poginulih žene i deca, navodi američka televizijska mreža.

Rat, koji je pokrenut nakon što je Hamas ubio 1.200 ljudi i uzeo više od 250 talaca, već je najduži rat koji vodi Izrael od uspostavljanja svoje države. 

Kako se sada širi na Liban, neki vojnici kažu da se plaše da budu pozvani u još jedan sukob.

"Mnogi od nas se veoma plaše da ponovo budu pozvani u rat u Libanu. Mnogi od nas trenutno ne veruju vladi", rekao je za  Si-En-En lekar, pripadnik IDF koji je služio četiri meseca u Gazi i koji nije želeo da bude imenovan.

Izraelske vlasti, sa retkim izuzecima, zatvorile su pristup stranim novinarima u Gazu, osim ako nisu pod pratnjom IDF, što otežava sagledavanje punog obima palestinske patnje ili iskustava tamošnjih vojnika, navodi američka mreža. 

Izraelski vojnici koji su se borili u enklavi rekli su za  Si-En-En da su bili svedoci užasa koje spoljni svet nikada ne može da shvati. 

Njihova svedočanstva nude redak uvid u brutalnost onoga što su kritičari nazvali "večnim ratom" izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, kao i nematerijalnu štetu koju on nanosi vojnicima koji učestvuju u ratu, piše  Si-En-En.

Intervjui sa izraelskim vojnicima, lekarom i porodicom Elirana Mizrahija, rezerviste koji je sebi oduzeo život, oslikavaju psihološki teret koji rat baca na izraelsko društvo.

Mizrahi, 40-ogodišnji otac četvoro dece je raspoređen u Gazu 8. oktobra prošle godine i dobio je zadatak da vozi buldožer D-9, oklopno vozilo od 62 tone koje može da izdrži metke i eksploziv.

Veći deo života bio je civil i radio je kao menadžer u jednoj izraelskoj građevinskoj kompaniji. 

Nakon što je bio svedok masakra koje je počinio Hamas, osetio je potrebu da se bori, rekla je njegova majka Dženi Mizrahi za Si-En-En.

Proveo je 186 dana u enklavi dok nije zadobio povrede kolena, nakon čega mu je oštećen sluh u februaru kada je raketna granata udarila u njegovo vozilo, rekla je njegova porodica.

Izvučen je iz Gaze na lečenje, a u aprilu mu je dijagnostikovan PTSP i svake nedelje je išao na razgovor, ali terapija nije pomogla.

"Nisu znali kako da se ponašaju prema njima (vojnicima)", rekla je Dženi, koja živi u izraelskom naselju Ma'ale Adumim, na okupiranoj Zapadnoj obali. 

Prema njenim rečima, vojnici su videli stvari koje nikada nisu viđene u Izraelu.
Kada je Mizrahi bio na odsustvu, patio je od napada besa, znojenja, nesanice i socijalnog povlačenja, rekla je njegova porodica. 

Svojoj porodici je kazao da samo oni koji su bili u Gazi sa njim mogu da razumeju kroz šta prolazi.

Njegova majka se pitala da li je ubio nekoga i nije mogao to da podnese.
Gaj Zaken, Mizrahijev prijatelj i suvozač buldožera, pružio je dalji uvid u njihovo iskustvo u Gazi. 

"Videli smo veoma, veoma, veoma teške stvari. Stvari koje je teško prihvatiti", rekao je Zaken za CNN. 

On je javno govorio o psihičkoj traumi koju su pretrpele izraelske trupe u Gazi. 
U svedočenju u Knesetu u junu, Zaken je rekao da su vojnici u mnogim prilikama morali da "gaze teroriste, žive i mrtve, u stotinama".

Zaken kaže da više ne može da jede meso, jer ga to podseća na jezive scene koje je video iz svog buldožera u Gazi, da se bori da zaspi noću, dok mu u glavi odzvanjaju zvuci eksplozija.

Grupe za pomoć i UN su više puta isticale katastrofalne posledice rata na mentalno zdravlje civila u Gazi, od kojih su mnogi već bili oštećeni 17-godišnjom blokadom i nekoliko ratova sa Izraelom. 
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Podeli: