Svet 2

23.10.2024.

18:39

Sabotaža u Finskoj: Rusi tvrde da nisu oni

Finska se suočava sa sumnjivim aktima sabotaže i smetnji, a zvaničnici smatraju da je Rusija angažovana u operacijama širokog spektra uticaja protiv Helsinkija i drugih evropskih zemalja, rekla je danas finska ministarka unutrašnjih poslova Lulu Rane.

Izvor: Tanjug

Sabotaža u Finskoj: Rusi tvrde da nisu oni
Profimedia

Podeli:

"Doživljavamo smetnje, akte sabotaže, razne vrste štete i instrumentalizovanu migraciju, između ostalog. Ovo stvara opšti osećaj neizvesnosti i nejasnoće o tome šta je istina, a šta nije", rekla je Rane novinarima.

Ona je istakla da je istraga u toku, ali da na osnovu trenutnih podataka Rusija stoji iza toga, presnosi Rojters.

''Trenutno je Rusija glavni entitet koji učestvuje u operacijama širokog uticaja protiv nas“, rekla je ona.

Neki od sumnjivih slučajeva mogu da budu rezultat vandalizma nepovezanog sa državnim akterima, saopštila je Finska bezbednosno-obaveštajna služba Supo.

Ranije u oktobru, iz nordijske kompanije Fortum Rojtersu je rečeno da se svakodnevno suočava sa sajber napadima u Finskoj i Švedskoj, kao i da su primećeni dronovi i sumnjivi pojedinci u blizini objekata ove kompanije.

NATO i zapadne obaveštajne službe, uključujući i finsku, upozorile su da Rusija stoji iza sve većeg broja neprijateljskih aktivnosti širom evroatlantskog područja, što Moskva negira.
 

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Podeli: