Svet 3

23.10.2024.

19:05

3.000 vojnika maršira: Spremni su za totalni rat

Severna Koreja poslala je 3.000 vojnika u Rusiju kao podršku u ratu protiv Ukrajine, rekli su južnokorejski zastupnici nakon što ih je obavestila nacionalna obaveštajna agencija, a ta je procena dvostruko veća od prvotnog broja.

Izvor: Index.hr

3.000 vojnika maršira: Spremni su za totalni rat
EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Podeli:

Pjongjang je obećao da osigura ukupno oko 10.000 vojnika, čije se raspoređivanje očekuje do decembra, rekli su zastupnici novinarima.

Najnovije brojke stigle su nakon što je južnokorejska nacionalna obaveštajna služba u petak rekla da je Severna Koreja brodom poslala oko 1.500 specijalaca u Rusiju.

"Znakovi da se tamo obučavaju otkriveni u septembru i oktobru"

"Znakovi da se vojnici obučavaju u Severnoj Koreji otkriveni su u septembru i oktobru", rekao je Park Sun-von, član parlamentarnog odbora za obaveštajne poslove. 

"Čini se da su vojnici sada raspršeni u više objekata za obuku u Rusiji i prilagođavaju se lokalnom okruženju", dodao je.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski takođe je optužio Pjongjang da se priprema sa pošalje 10.000 vojnika u Rusiju, pozivajući saveznike u utorak da odgovore na dokaze o umešanosti Severne Koreje u ruski rat.

Moskva i Pjongjang tvrde da je sve laž

I Moskva i Pjongjang demantovali su transfere oružja, ali su obećali jačanje vojnih veza, potpisavši sporazum o međusobnoj odbrani na samitu u junu. Kremlj je odbacio kao "lažnu vest" tvrdnju Južne Koreje o slanju vojnika.

U ponedeljak je visoki američki diplomata rekao da se Vašington savetuje sa saveznicima o implikacijama uplitanja Severne Koreje, dodajući da bi, ako je to istina, takav razvoj događaja bio "opasan i vrlo zabrinjavajući".

Pjongjang nije javno odgovorio na tvrdnje Seula i Kijeva, ali su tamošnje vlasti uložile napore kako bi sprečile širenje vesti o slanju vojnika, rekao je Li Seong-kveun, drugi zastupnik.

"Takođe postoje znakovi da su severnokorejske vlasti preselile i izolovale (njihove) porodice na određeno mesto kako bi ih učinkovito kontrolisale i temeljno razbile glasine", rekao je.

"Moglo bi da bude puno žrtava"

Li je takođe rekao da je agencija potvrdila da je Rusija regrutovala "veliki broj" prevodilaca za severnokorejske vojnike, dok ih je obučavala u korišćenju vojne opreme, poput bespilotnih letelica.

"Ruski instruktori procenjuju da severnokorejska vojska ima izvrsne fizičke osobine i moral, ali da joj nedostaje razumevanja modernog ratovanja kao što su napadi dronovima", dodao je predstavnik.

"Stoga bi moglo biti mnogo žrtava ako budu raspoređeni na prve linije", rekao je južnokorejski predstavnik.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Podeli: