Svet 1

23.10.2024.

12:01

Vatra je podgrejana i odmah je stigla reakcija: Ako to uradite, u ratu smo VIDEO

Prava kineska blokada Tajvana bila bi čin rata, rekao je tajvanski ministar odbrane Velington Ko nakon prošlonedeljnih pomorskih vežbi Kine, na kojima su kineski mornari uvežbavali upravo takav scenario.

Izvor: Index.hr

Vatra je podgrejana i odmah je stigla reakcija: Ako to uradite, u ratu smo VIDEO
EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Podeli:

Kina, koja Tajvan smatra svojom teritorijom, tokom proteklih pet godina organizovala je gotovo svakodnevne vojne aktivnosti oko ostrva, uključujući ratne igre na kojima je uvežbavala blokade ostrva i napade na luke.

Nedavne kineske vojne vežbe oko Tajvana uključivale su i simulaciju blokade ključnih luka i područja, kao i napad na morske i kopnene ciljeve, rekao je Peking.

Obraćajući se novinarima u parlamentu, Ko je rekao da je kineska ratna mornarica sprovodila vežbe oko ostrva u jasno određenom području i da nije bilo zona zabrane leta ili plovidbe.

"Ako stvarno želite da sprovedete takozvanu blokadu, koja prema međunarodnom pravu znači zabranu ulaska svim zavionima i brodovima u to područje, onda se to, prema rezolucijama UN, smatra oblikom rata", rekao je on.

"Želim da naglasim da su vojne vežbe potpuno drugačije od blokade, kao što bi bio i uticaj na međunarodnu zajednicu", pojasnio je tajvanski ministar.

Ističući podatke koji pokazuju da petina globalnog pomorskog teretnog saobraćaja prolazi kroz Tajvanski moreuz, Ko je rekao da bi se posledice blokade osetile i izvan Tajvana.

"Međunarodna zajednica ne bi mogla da sedi sa strane i samo gleda", dodao je.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije jutros da je grupa brodova, koja uključuje nosač aviona, prošla kroz Tajvanski moreuz putujući u smeru severa nakon što je prošla kroz vode u blizini ostrva Pratas koja su pod kontrolom Tajvana.

Ministarstvo je saopštilo da su kineski brodovi, predvođeni ”Liaoningom”, najstarijim od tri kineska nosača aviona, uočeni u utorak uverče, dodavši da su tajvanske snage nadzirale kinesku flotu.

Ko je rekao da je kineski nosač aviona plovio prema zapadnoj strani srednje linije moreuza, nezvanične barijere između dve strane za koju Kina kaže da je ne priznaje.

Kinesko ministarstvo odbrane nije odgovorilo na ove komentare.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: