Svet 0

23.10.2024.

11:39

Analitičari zatečeni prvim brojkama: Da li je igra već završena?

Politički analitičari iz SAD su šokirani rezultatima dosadašnjeg odziva birača na predsedničkim izborima 2024. godine.

Izvor: Jutarnji.hr

Analitičari zatečeni prvim brojkama: Da li je igra već završena?
Tanjug/AP Photo/Morry Gash, File

Podeli:

U Americi se izbori održavaju 5. novembra,  odnosno tradicionalno prvi utorak u novembru, četiri godine od prošlih izbora, ali je glasanje u pojedinim saveznim državama počelo već sredinom septembra.

S obzirom na to da je u pojedinim državama moguće glasanje na daljinu čak 45 dana pre oficijelnog izbornog dana, u Americi dugo traje žestoka polemika oko toga je li liberalizacija izbornih pravila na prošlim izborima, kada je pobedio Džo Bajden, dala nepravednu prednost demokratama.

Republikanci su se teorijama izborne prevare četiri godine obrušavali na modernizaciju izbornih pravila, angažovali su više advokatskih timova, insistirajući na tome da se vrati tradicionalan način glasanja - fizički dolazak na izborno mesto na dan izbora.

Međutim, otkako je počelo prikupljanje glasova za izbore za sledeć američkog predsednika ispalo je odjednom da je od 17 miliona ljudi, koliko je glasalo do utorka, u pojedinim državama izašlo više pobornika Donalda Trampa nego Kamale Haris.

Na primer, kako prenosi Jutarnji list, u Nevadi je od 245.000 do sada prikupljenih glasova 39,5 posto došlo od republikanaca, a samo 36,3 od demokrata. Šok i neverica za političke analitičare, medije koji preferiraju demokrate i, naravno, štab Kamale Haris.

S obzirom na to da je i u drugim državama primećen slični trend, analitičarima se već “pale lampice” koje signaliziraju da se upravo događa nešto neobično.

Da li je moguće da su republikanci najednom shvatili da je glasanje na daljinu komotnije nego šetamnje do biračkog mesta na dan izbora, ili ti iznenađujući podaci ilustruju težinu političkog okršaja Harisove i Trampa, pitaju se mediji.

U svakom slučaju, više ne bi trebalo da se očekuje da će tzv. ‘rani glasovi‘ otići kamali Haris.

Ipak, zvanično će ishod glasanja na daljinu biti poznat tek nakon održavanja izbora.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: