Svet 0

23.10.2024.

22:31

Uživo Novi udar: Odjekuju sirene

Nastavljaju se sukobi širom Bliskog istoka.

Izvor: B92.net

Novi udar: Odjekuju sirene
EPA-EFE/ATEF SAFADI

Podeli:

Izraelska vojska saopštila je da je ubijen Hašem Safiedin, najizgledniji naslednik nedavno ubijenog lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha.

Američki državni sekretar Entoni Blinken smatra da nedavno ubistvo lidera Hamasa Jahje Sinvara omogućava povratak talaca u Izrael i prekid sukoba u Gazi.

  • Sve najnovije vesti o ratu na Bliskom istoku pratite u blogu UŽIVO na b92.net

Uživo

22:42

Izrael gađao libansku televiziju Al Majadin

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su večeras da su izvele napad na kancelarije libanske televizije Al Majadin.

Kako se navodi u saopštenju, u napadu IDF-a uništena je kancelarija koju koristi proiranski emiter Al Majadin povezan sa Hezbolahom, prenosi Rojters. TV kanal Al Majadin potvrdio je napad na svoje kancelarije u Bejrutu, napominjući da je zgrada pre toga evakuisana.

"Izrael je izvršio agresiju na kancelariju u Bejrutu koja je evakuisana pre napada", navodi se u saopštenju libanske televizije.

21:08

Netanjahu: Otkriveno da je Hezbolah pripremao invaziju Izraela

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je Izrael otkrio zaveru za napad libanskog Hezbolaha kroz podzemne tunele džipovima i raketama.

On je za francuski CNews rekao da bi taj napad, da je plan uspeo, bio mnogo štetniji od napada palestinskog Hamasa iz Gaze 7. oktobra prošle godine.

"Stotine metara, dve stotine metara od granice mi smo našli tunele, tunele u kojima se pripremala invazija na Izrael, napad čak veći od 7.oktobra", rekao je Netanjahu preneli su izraelski mediji.

"Džipovima motorima, raketama, projektilima. Oni su planirali invaziju", rekao je izraelski lider.

Netanjahu je početkom ovog meseca izjavio za list Figaro da je izraelska vojska našla vrhunsku rusku ratnu opremu u skladištima oružja Hezbolaha.

20:22

Zgrada u Bejrutu nakon napada Izraela

19:58

Hezbolah potvrdio: Ubijen je naslednik Hasana Nasralaha

Libanska militantna grupa Hezbolah potvrdila je danas da su izraelske snage likvidirale Hašima Safija Al Dina, navodnog naslednika ubijenog lidera te pro-iranske organizacije Hasana Nasralaha, ne navodeći kada ili gde se to dogodilo.

Ovo saopštenje je izdato dan nakon što je Izrael saopštio da je Al Din ubijen zajedno sa drugim liderima Hezbolaha pre tri nedelje u vazdušnom udaru izraelske ratne avijacije na ciljeve u južnim predgrađima Bejruta, prenosi portal Gulf News.

"Žalimo za vođom Izvršnog saveta Hezbolaha, njegovom ekselencijom, mudrim Hašimom Safi Al Dinom", navodi se u saopštenju Hezbolaha i dodaje da je Al Din ub

18:17


Najmanje 28 ljudi je ubijeno u izraelskim napadima na Liban u poslednja 24 sata, čime je ukupan broj žrtava od oktobra 2023. porastao na 2.574, saopštila je libanska vlada, ne praveći razliku između civila i boraca.
 

16:29

Napadnute komandne sobe Hezbolaha u južnom Libanu

16:03

Galant najavio: Napašćemo Iran

Ministar odbrane Izraela Joav Galant danas je najavio da će ta zemlja napasti Iran.

On je rekao grupi pilota da će izraelski napad na Iran demonstrirati pripremu i spremnost vazduhoplovnih snaga Izraela.

"Pošto napadnemo u Iranu i država Izrael i druge zemlje će razumeti šta je naš proces pripreme koji uključuje i vašu pripremu i spremnost", rekao je Galant pilotima izraelskih vazduhoplovnih snaga i operatorima u vazduhoplovnoj bazi Hacerim na jugu Izraela.

"Izraelske vazduhoplovne snage su ključni elemenat u toj stvari i svako ko pokuša da nas povredi biće povređen. Svako ko je sanjao pre godinu dana da će nas potući i zbog napada na nas platio visoku cenu, ne sanja više taj san", dodao je Galant.

To je najnovija izjava iz izraelskog rukovodstva koja sugeriše da ta zemlja planira da se osveti silom Iranu za iranski napad balističkim raketama na Izrael 1. oktobra, navodi Asošiejted pres.

Izraelske opcije se kreću od simboličnih napada na vojne mete do parališućih udara na iransku ključnu naftnu industriju ili njegov tajni teško utvrđeni nuklearni program, što je opcija protiv koje je apelovao predsednik SAD Džozef Bajden.

15:06

Iranski predsednik poziva članice BRIKS da pomognu da se okonča rat u Gazi i Libanu

Iranski predsednik Masud Pezeškijan pozvao je danas članice BRIKS da pomognu da se okonča rat u Gazi i Libanu. 

"Pozivam sve članove uticajne grupe BRIKS da iskoriste sve svoje kolektivne i individualne sposobnosti da okončaju rat u Gazi i Libanu", rekao je Pezeškijan u govoru na samitu u Kazanju, u Rusiji, kojem je prisustvovao i ruski predsednik Vladimir Putin. 

Iran se ove godine formalno pridružio grupi BRIKS, koja postoji od 2009. godine, a koju su prvobitno činili Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika. 

BRIKS se proširio i na Egipat, Etiopiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju, dok su Turska, Azerbejdžan i Malezija podnele zahtev za članstvo.

14:56

Ruševine u Tiru

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Podeli: