Svet 0

23.10.2024.

15:06

Uživo Jaki udari; Odjekuju eksplozije; Gori FOTO/VIDEO

Nastavljaju se sukobi širom Bliskog istoka.

Izvor: B92.net

Jaki udari; Odjekuju eksplozije; Gori FOTO/VIDEO
Profimedia

Podeli:

Izraelska vojska saopštila je da je ubijen Hašem Safiedin, najizgledniji naslednik nedavno ubijenog lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha.

Američki državni sekretar Entoni Blinken smatra da nedavno ubistvo lidera Hamasa Jahje Sinvara omogućava povratak talaca u Izrael i prekid sukoba u Gazi.

  • Sve najnovije vesti o ratu na Bliskom istoku pratite u blogu UŽIVO na b92.net

Uživo

15:06

Iranski predsednik poziva članice BRIKS da pomognu da se okonča rat u Gazi i Libanu

Iranski predsednik Masud Pezeškijan pozvao je danas članice BRIKS da pomognu da se okonča rat u Gazi i Libanu. 

"Pozivam sve članove uticajne grupe BRIKS da iskoriste sve svoje kolektivne i individualne sposobnosti da okončaju rat u Gazi i Libanu", rekao je Pezeškijan u govoru na samitu u Kazanju, u Rusiji, kojem je prisustvovao i ruski predsednik Vladimir Putin. 

Iran se ove godine formalno pridružio grupi BRIKS, koja postoji od 2009. godine, a koju su prvobitno činili Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika. 

BRIKS se proširio i na Egipat, Etiopiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju, dok su Turska, Azerbejdžan i Malezija podnele zahtev za članstvo.

14:56

Ruševine u Tiru

12:57

Eksplozije u Tiru
Profimedia

12:57

Lekar i medicinska sestra poginuli u izraelskom bombardovanju kod Džabalije

Šest civila, uključujući lekara i medicinsku sestru, poginulo je tokom izraelskog bombardovanja izbegličkog kampa Džabalija i grada Bet Lahija na severu Pojasa Gaze, piše palestinska novinska agencija Vafa. 

12:28

SZO saopštio da prekida vakcinaciju u Gazi zbog pogoršane bezbednosti

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je danas saopštila da je prinuđena da odloži treću fazu vakcinacije dece protiv Polio virusa u Pojasu Gaze zbog pogoršane bezbednosti, usled ratnih dejstava.

"Trenutni uslovi, uključujući napade na civilnu infrastrukturu, nastavljaju da ugrožavaju bezbednost i kretanje ljudi u severnoj Gazi, što onemogućava porodicama da bezbedno dovedu svoju decu na vakcinaciju i zdravstveni radnicima da rade svoj posao", navodi se u saopštenju SZO.

U saopštenju SZO se navodi odluka je doneta u dogovoru sa UNICEF, agencijom Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) i palestinskim zvaničnicima.

11:59

Buknulo je: Gađali su ih, prvi put

Izraelske snage pogodile su danas centar luke Tir u Libanu, pošto su prethodno upozorile stanovnike da napuste delove ove luke na jugu zemlje.

Ceo tekst i snimke napada pogledajte OVDE.

11:49

Izrael pojačava pritisak na sever Gaze

Najmanje 16 osoba ubijeno je danas u izraelskim vazdušnim udarima širom Gaze, dok izraelske snage pojačavaju napade na severne delove te palestinske enklave, kao i na tamošnje bolnice i skloništa za izbeglice, naređujući stanovnicima da se upute na jug, naveli su lekari i lokalni stanovnici.

Dva Palestinca ubijena su u području Beit Lahija, dok ih je 12 poginulo u vazdušnom udaru u Gaza sitiju,uključujući četvoro zaposlenih u opštini, naveli su lekari, preneo je Rojters.

11:16

Šolc: Nadam se da će smrt Sinvara omogućiti prekid vatre u Gazi

Nemački kancelar Olaf Šolc i katarski emir šeik Tamim bin Hamad el Tani istakli su važnost dvodržavnog rešenja za izraelsko-palestinski sukob.

Tokom razgovora u Nemačkoj u utorak, oni su pozvali na intenziviranje diplomatskih napora za postizanje trajnog mira u regionu Bliskog istoka, saopštio je portparol nemačke vlade, prenosi Rojters.

Kancelar Olaf Šolc ugostio je juče šeika Tamima bin Hamada el Tanija i tom prilikom mu zahvalio na stalnim posredničkim naporima Katara za postizanje sporazuma o oslobađanju Hamasovih talaca i prekid vatre u Pojasu Gaze.

Izrazio je nadu da će smrt lidera Hamasa Jahje Sinvara otvoriti mogućnosti za takav sporazum, navodi se u saopštenju nemačke vlade.

10:56

Ispaljeno 25 projektila

Izraelska vojska je saopštila da je oko 25 projektila ispaljeno danas na centralnu i gornju Galileju iz pravca Libana.

"Većina je presretnuta, oboreni projektili su identifikovani i trenutno nema izveštaja o žrtvama", navodi se u saopštenju na Telegramu, prenosi Gardijan.

Ranije je prijavljeno da je jedna Izraelka lakše ranjena gelerima nakon raketnog napada na izraelsku obalu severno od Tel Aviva.

10:11

Blinken pozvao Izrael da iskoristi vojne uspehe za dugoročno rešenje sukoba u regionu

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je Izrael da iskoristi nedavne vojne uspehe protiv Hamasa, uključujući smrt vođe te grupe Jahje Sinvara, kako bi pronašao dugoročno rešenje za sukob.

U izjavi pre odlaska za Rijad, Blinken je naglasio da je važno da se ti uspesi pretvore u trajne dobitke, preneo je Tajms of Izrael.

"Sada je trenutak da ostvarimo trajne strateške uspehe", rekao je Blinken, ističući da su ključni ciljevi obezbeđivanje oslobađanja taoca i okončanje rata uz jasno razumevanje daljih koraka.

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

22 h

Podeli: