Svet 0

23.10.2024.

10:11

Uživo Gađali su ih; Odzvanjaju sirene; Ubijeni su FOTO/VIDEO

Nastavljaju se sukobi širom Bliskog istoka.

Izvor: B92.net

Gađali su ih; Odzvanjaju sirene; Ubijeni su FOTO/VIDEO
Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Podeli:

Izraelska vojska saopštila je da je ubijen Hašem Safiedin, najizgledniji naslednik nedavno ubijenog lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha.

Američki državni sekretar Entoni Blinken smatra da nedavno ubistvo lidera Hamasa Jahje Sinvara omogućava povratak talaca u Izrael i prekid sukoba u Gazi.

  • Sve najnovije vesti o ratu na Bliskom istoku pratite u blogu UŽIVO na b92.net

Uživo

10:11

Blinken pozvao Izrael da iskoristi vojne uspehe za dugoročno rešenje sukoba u regionu

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je Izrael da iskoristi nedavne vojne uspehe protiv Hamasa, uključujući smrt vođe te grupe Jahje Sinvara, kako bi pronašao dugoročno rešenje za sukob.

U izjavi pre odlaska za Rijad, Blinken je naglasio da je važno da se ti uspesi pretvore u trajne dobitke, preneo je Tajms of Izrael.

"Sada je trenutak da ostvarimo trajne strateške uspehe", rekao je Blinken, ističući da su ključni ciljevi obezbeđivanje oslobađanja taoca i okončanje rata uz jasno razumevanje daljih koraka.

10:10

Pogođena skladišta oružja

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da su izraelski borbeni avioni tokom noći pogodili nekoliko lokacija za proizvodnju i skladištenje oružja Hezbolaha u Bejrutu.

Prema saoštenju vojske, lokacije Hezbolaha nalazile su se u sklopu civilnih zgrada u južnom predgrađu Bejruta, poznatom kao Dahija, preneo je portal Tajms of Izrael.

Pre napada, IDF je izdao upozorenja za evakuaciju civilima u blizini zgrada.

09:15

Ispaljena salva raketa

Libanski Hezbolah je jutros gađao izraelsku vojnu obaveštajnu bazu u blizini Tel Aviva, dok su na meti izraelske vojske i noćas bili ciljevi u južnom predgrađu Bejruta.

Hezbolah je saopštio da je ispalio salvu raketa "kao odgovor na neprijateljske masakre".

Vojna baza Glilot je više puta bila na meti Hezbolaha.

Izraelsko vazduhoplovstvo je izvelo niz noćnih napada na južna predgrađa Bejruta, gde su uporišta proiranske grupe.

09:12

Majka i dvoje dece poginuli na severu Gaze

Najmanje 11 civila je ubijeno, a više ih je ranjeno, u izraelskim vazdušnim napadima širom Pojasa Gaze, piše palestinska novinska agencija Vafa.

Četiri osobe su poginule kod naselja Tufa, na severoistoku Gaze, dok su majka i dvoje dece ubijeni na severu palestinske enklave.

Dvoje Palestinaca stradalo je na području civilnog skladišta Mansur, a još dve osobe su poginule u bombardovanju Dair el Balaha.

08:00

Dve rakete dugog dometa presretnute iznad oblasti Tel Aviva

08:00

Izraelska vojska potvrdila da je Hašim Safiedin iz Hezbolaha ubijen u napadu

Izraelska vojska potvrdila je juče da je Hašim Safiedin, koji je trebalo da bude izabran za novog vođu libanske militantne grupe Hezbolah, ubijen u izraelskom napadu na Bejrut 4. oktobra.

Vojska je navela da je Safiedin ubijen zajedno sa šefom obaveštajnog odeljenja Hamasa, Huseinom Ali Hazimom, tokom napada 4. oktobra, preneo je Tajms of Izrael.

07:59

Ubijena tri komandanta

Tri komandanta regionalnih jedinica Hezbolaha ubijena su u izraelskim vazdušnim napadima u poslednja dva dana, tvrdi izraelska vojska.

Prema saopštenju izraelske vojske, u napadima koje su izveli borbeni avioni u prethodnih 48 sati ciljani su i ubijeni regionalni komandanti Hezbolaha u južnom Libanu koji su odgovorni za raketnu vatru otvorenu iz njihovih oblasti na izraelske gradove, navodi Tajms of Izrael.

Izraelska vojska tvrdi i da je samo tokom proteklog dana oko 70 operativaca Hezbolaha ubijeno u vazdušnim napadima i kopnenim operacijama u južnom Libanu.

07:58

Gvozdena kupola presrela rakete dugog dometa iznad Tel Aviva

Izraelska vojska tvrdi da je presrela dve rakete dugog dometa koje su prethodno lansirane iz Libana u pravcu Tel Aviva.

Zbog toga su se rano jutros u Tel Avivu, ali i oko Nazareta, čule sirene za vazdušnu opasnost.

Lokalne vlasti nisu prijavile bilo kakvu materijalnu štetu, niti izveštaje o ranjenima. 

07:58

Blinken: Ubistvo lidera Hamasa omogućava povratak talaca u Izrael

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se sa predsednikom Izraela Isakom Hercogom i porodicama talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze i istakao da je posle ubistva lidera Hamasa Jahje Sinvara došlo do prilike da se taoci vrate kući.

''Veoma verujem da smrt Sinvara zaista stvara važnu priliku da se taoci vrate kući, rat privede kraju i osigura bezbednost Izraela. To je upravo ono o čemu sam razgovarao sa izraelskim kolegama, uključujući aranžmane za period nakon završetka sukoba'', rekao je Blinken.

Govoreći o kampanji koju u Libanu Izrael vodi protiv Hezbolaha, Hercog je ocenio da ''o svemu odlučuje i komanduje Teheran'', i da je zato potrebno da se na to odgovori.

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: