Svet 0

22.10.2024.

20:30

Blinken zapanjio sve: "Kapitalizujte" njegovo telo

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je Izrael da "kapitalizuje" ubistvo lidera Hamasa Jahje Sinvara kako bi se osigurala dugoročna sigurnost Izraelaca i Palestinaca, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Izvor: Avaz.ba

Blinken zapanjio sve: "Kapitalizujte" njegovo telo
EPA-EFE/MAX SLOVENCIK

Podeli:

Blinken je ovo rekao tokom sastanka sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u Al-Kudsu (Jerusalim).

"Državni sekretar SAD je naglasio potrebu da se iskoristi uspešna operacija Izraela u kojoj je ubijen Jahja Sinvar da bi se obezbedilo oslobađanje svih talaca i okončao sukob u Gazi na način koji obezbeđuje trajnu bezbednost i za Izraelce i za Palestince", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler, kako se navodi u saopštenju.

On je istakao da su Blinken i Netanjahu "razgovarali o važnosti zacrtavanja novog puta u postkonfliktnom periodu koji će Palestincima omogućiti da ponovo izgrade svoje živote i omoguće upravljanje, bezbednost i rekonstrukciju Gaze".

Miler je takođe rekao da je Blinken naglasio potrebu da Izrael preduzme dalje korake kako bi povećao isporuku humanitarne pomoći pojasu Gaze i osigurao da pomoć stigne do civila širom enklave.

Dvojica zvaničnika su takođe razgovarali o Libanu i naporima da se postigne diplomatsko rešenje duž izraelsko-libanske granice.

"Razgovarano je o potrebi odvraćanja dalje regionalne agresije Irana i njegovih saveznika, uključujući stalne napore Sjedinjenih Američkih Država i partnera. Državni sekretar je ponovo potvrdio posvećenost Sjedinjenih Država bezbednosti Izraela", navodi se u saopštenju.

Američki državni sekretar Entoni Blinken doputovao je u utorak u Izrael, prvu stanicu njegove nove bliskoistočne turneje koja ima za cilj okončanje rata u Gazi.

Ovo je Blinkenovo 11. putovanje na Bliski istok od 7. oktobra 2023. i očekuje se da će sa najvišim izraelskim zvaničnicima razgovarati o situaciji u Gazi i Libanu, kao i o potencijalnom odgovoru Tel Aviva na iranski raketni napad na Izrael 1. oktobra.

Stejt department je ranije naveo da će Blinkenova bliskoistočna turneja trajati do 25. oktobra i da će ponovo potvrditi posvećenost SAD izgradnji mira i bezbednosti u regionu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: