Svet 1

22.10.2024.

20:17

"Imamo informacije, spremaju se; Ne krijte se"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je saveznike da se "ne kriju" i da odgovore na dokaze o umešanosti Severne Koreje u rat u Ukrajini.

Izvor: Index.hr

"Imamo informacije, spremaju se; Ne krijte se"
Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Podeli:

On je u večernjem obraćanju rekao da Ukrajina ima informacije o pripremama dve jedinice – moguće do 12.000 ljudi – koje bi se borile u ratu na ruskoj strani.

"Ovo je izazov, ali znamo kako da odgovorimo na taj izazov. Važno je da se partneri ne kriju od ovog izazova“, rekao je Zelenski.

Ni Severna Koreja ni Rusija, rekao je on, nisu uzele u obzir broj mrtvih u sukobu.

"Ali svi mi u svetu imamo jednak interes da okončamo rat, a ne da ga produžimo. Stoga moramo zaustaviti Rusiju i njene saučesnike", rekao je on.

"Ako Severna Koreja može da se umeša u rat u Evropi, onda pritisak na taj režim definitivno nije dovoljan".

Britanski ministar odbrane Džon Hili rekao je u utorak da je "velika verovatnoća" da je Severna Koreja počela da šalje stotine vojnika da pomognu Rusiji u ratu.

Visoki američki diplomata pojasnio je u ponedeljak da se Vašington konsultuje sa svojim saveznicima o implikacijama mešanja Severne Koreje i dodao da bi takav razvoj događaja bio "opasan i veoma zabrinjavajući razvoj događaja" ako je istinit.

Generalni sekretar NATO-a Mark Rute rekao je u ponedeljak da bi slanje severnokorejskih trupa značajno eskaliralo sukob. 
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: