Svet 5

22.10.2024.

20:43

Severna Koreja ulazi u rat – napravljen je još jedan korak? Leteće

Severna Koreja, koja je navodno poslala vojsku kako bi se pridružili ruskom ratu protiv Ukrajine, takođe je u Rusiju poslala borbene pilote koji mogu da upravljaju ruskim ratnim avionima, navodi se u južnokorejskom izveštaju od ponedeljka.

Izvor: B92.net

Severna Koreja ulazi u rat – napravljen je još jedan korak? Leteće
Profimedia

Podeli:

Zvaničnik južnokorejske vlade potvrdio je da je Pjongjang prošlog meseca poslao borbene pilote u Vladivostok na ruskom Dalekom istoku, još pre prvog raspoređivanja kopnenih snaga 8. oktobra, izvestio je južnokorejski medij TV Chosun, kako prenosi Newsweek.

Ovo bi moglo biti povezano sa obukom na ruskim borbenim avionima, koje je Kremlj isporučio Pjongjangu, navodi se u izveštaju, ali se takođe ne može isključiti da je Rusija, koja se mučila sa nedostatkom pilota tokom dosadašnjeg rata u Ukrajini, zatražila i po tom pitanju pomoć od Severne Koreje.

Pjongjang demantuje

Ukoliko je tome tako, to bi bilo prvo raspoređivanje borbenih pilota ove zemlje u inostranstvu još od Vijetnamskog rata. Severnokorejski piloti su delovali i u Siriji i Egiptu tokom Jom Kipurskog rata 1973. godine.

I Ukrajina i Južna Koreja optužile su Severnu Koreju da je poslala vojnike kako bi podržala ratne napore predsednika Rusije Vladimira Putina. Kremlj, pak, tvrdi da saradnja s Pjongjangom "nije usmerena protiv trećih zemalja".

U ponedeljak je predstavnik Severne Koreje u Ujedinjenim narodima prvi put opovrgnuo optužbe iz Kijeva i Seule, tvrdeći da su njihove tvrdnje "neutemeljene stereotipne glasine" i da Pjongjang ima legitiman odnos saradnje sa Moskvom.

Seul, pak, razmišlja o slanju obaveštajaca u Ukrajini kako bi pratili sve severnokorejske snage koje se bore na strani Rusa, objavila je u utorak južnokorejska novinska agencija Ionhap. U Seulu se takođe razmatra slanje oružja u Kijev. 

Severna Koreja ima više od 900 borbenih aviona, kako se navodi u izveštaju američke Obrambene obaveštajne agencije (DIA) iz 2021. godine. Najsposobniji borbeni avioni zemlje zastareli su, nabavljeni još od Sovjetskog Saveza, uključujući  avione Su-25 i borbene avione MiG-29.

Su-25 se intenzivno koriste na nebu iznad Ukrajine, gde ih je nekoliko i oboreno. Orik, nizozemska stranica za analizu javno dostupnih vojno-obavještajnih informacija o gubicima ruske i ukrajinske vojske, vizuelno je potvrdila da je 114 ruskih aviona uništeno i 15 oštećeno od početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine, uključujući 34 aviona Su-25.

U izveštaju američke službe takođe se tvrdi da su zbog nestašice goriva i zabrinutosti usled starenja aviona, piloti severnokorejskih vazdušnih snaga provode tek 15 do 25 sati u vazduhu godišnje, što znači da su neadekvatno obučeni i nesposobni za održavanje borbene spremnosti.

U međuvremenu, južnokorejske vazdušne snage saopštile su u utorak da su se njihovi zapovednici susreli s američkim kolegama tokom sastanka u zračnoj bazi Osan u Pieongtaeku, 60 kilometara južno od Seule. Navode kako se obavlja procena sigurnog okruženja usled stalnih provokacija Pjongjanga i odluke da pošalje svoje snage u Rusiju.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: