Svet 0

22.10.2024.

19:13

Gađali bolnicu: Mrtvi na sve strane VIDEO

Operativni centar za vanredne situacije libanskog ministarstva javnog zdravlja saopštio je danas da je u napadu Izraela u oblasti Al-Džah, u blizini bolnice Hariri, poginulo 18 osoba.

Izvor: Tanjug, B92

Gađali bolnicu: Mrtvi na sve strane VIDEO
Tanjug/AP Photo/Abdel Kareem Hana

Podeli:

U saopštenju je navedeno da je u jučerašnjim napadima izraelske vojske (IDF) na Liban poginulo ukupno 63 ljudi, prenosi libanska novinska agencija NNA.

"Pored 63 poginulih u jučerašnjim napadima izraelskih neprijatelja ranjene su 234 osobe. Ukupan broj poginulih od početka izraelske agresije porastao je 2.546, a ranjenih na 11.862", navodi se u saopštenju Operativnog centra za vanredne situacije libanskog ministarstva javnog zdravstva.

Izraelska vojska danas je negirala da je gađala Univerzitetsku bolnicu Rafik Hariri u Bejrutu, saopštivši da je pogođena meta Hezbolaha u blizini, ali da zdravstvena ustanova nije oštećena.

U međuvremenu, direktor bolnice Džihad Sadeh rekao je novinarima da je glavna medicinska ustanova u Bejrutu oštećena u izraelskom napadu, a mediji su prethodno objavili da je tom prilikom ubijeno 13 osoba, a ranjeno 57.

"Bili smo izloženi napadu juče. Da li je (bolnica) gađana ili ne, ne znamo, ali Izrael nema crvene linije", rekao je Sadeh.

On je napomenuo da su ostaci teške municije, oštetili solarne panele i prednju fasadu bolnice i razbili prozore, prenosi Rojters.

"Nećemo evakuisati bolnicu. Nakon napada na bolnice u Dahiju, mi smo jedini koji su ostali", rekao je Sadeh, aludirajući na južno predgrađe Bejruta koje je navodno uporište Hezbolaha.

Uprkos napadu, bolnica je nastavila rad i trenutno prima povređene u izraelskim napadima.

Izraelska vojska izvela je tokom noći i jutros više od deset napada na južno predgrađe Bejruta, optužujući Hezbolah za skladištenje miliona dolara u bunkeru ispod jedne od najvećih bolnica u Libanu Al-Sahel.

Napadi su usledili nakon što je IDF naredio evakuaciju nekoliko zgrada u južnim predgrađima Bejruta, upozoravajući građane da se nalaze "u blizini objekata Hezbolaha", preneo je "Tajms ov Izrael".

Bolnica El-Sahel je evakuisana je nakon upozorenja.

Izraelska vojska saopštila je juče da će nastaviti udare na ciljeve Hezbolaha, fokusirajući se na njihovu finansijsku infrastrukturu.

Portparol IDF-a rekao je da se procenjuje da se u bunkeru ispod bolnice Al-Sahel nalazi oko "nekoliko milijardi dolara u novčanicama i zlatu".

Ministarstvo zdravlja negiralo je tvrdnje IDF-a da Hezbolah skladišti novac ispod bolnice.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: