Svet 16

21.03.2024.

13:51

Si izdao naredbu? Invazija

Kina ubrzano jača vojsku do nivoa kakav nije viđen od Drugog svetskog rata, izjavio je admiral Američke mornarice Džon Akvilino.

Izvor: Jutarnji list

Si izdao naredbu? Invazija
EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Podeli:

On je za Forbs rekao da to znači da je Peking na pravom putu da do 2027. godine bude spreman za invaziju na Tajvan.

“Sve indikacije upućuju da je na sastanku oružanih snaga Komunističke partije Kine pod vođstvom predsednika Si Đinpinga iznesena naredba da vojska bude spremna na invaziju na Tajvan do 2027. godine”, napisao je on u svedočenju Odboru Doma oružanih snaga SAD.

“Nadalje, potezi oružanih snaga Kine upućuju na njihovu sposobnost da uz upotrebu sile, ako bude izdata takva naredba, poštuju Sijev željeni vremenski okvir za ujedinjenje Tajvana s kopnenom Kinom”, dodao je admiral, čelnik američkog Indo-pacifičkog zapovedništva u odlasku.

Ipak, Akvilino je rekao zastupnicima na saslušanju da veruje da se Kina još uvek nada da će asimilirati Tajvan bez rata, iako se Peking ubrzano približava kapacitetima za napad.

Akvilino je takođe istakao u svom svedočenju da je od tri glavna problema za SAD u regionu – Rusije, Kine i Severne Koreje – Kina "jedina zemlja koja ima sposobnost, kapacitet i nameru da preokrene međunarodni poredak".

“U razmerama kakve nisu viđene od Drugog svetskog rata, Kineska vojska jača svoje kapacitete na zemlji, u moru, vazduhu, svemiru, kao i u sajber i informacionim domenima”, dodao je.

Kineska vojska je svom arsenalu, kako navodi, dodala više od 400 borbenih aviona i 20 ratnih brodova te je udvostručila inventar projektila u poslednje tri godine.

U isto vreme, Peking je povećao broj satelita koje ima, a više je nego udvostručio arsenal nuklearnih bojevih glava, dodao je.

Zato je Akvilino pozvao SAD da intenziviraju svoj vojni razvoj, rekavši da pretnje u Indopacifiku i dalje rastu. “Moramo ubrzati", ponavljao je admiral zastupnicima tokom dvosatnog saslušanja u sredu.

Podeli:

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: