Svet 6

22.10.2024.

15:04

"Putin je očajan"; Koristi ih kao topovsko meso?

Britanska diplomatkinja nazvala je Vladimira Putina "očajnim" zbog potencijalne upotrebe severnokorejskih trupa na liniji fronta.

Izvor: huffpost.com

"Putin je očajan"; Koristi ih kao topovsko meso?
Profimedia

Podeli:

Stalna predstavnica Velike Britanije pri Ujedinjenim nacijama Barbara Vudvord, kritikovala je Vladimira Putina što koristi vojnike kao "topovsko meso", a takođe je upozorila da će Pjongjang zbog toga nešto želeti zauzvrat.

Vudvord je rekla da je veoma verovatno da je DNRK (Demokratska Narodna Republika Koreja) pristala da pošalje borbene trupe kao podršku ratu Rusije protiv Ukrajine.

"Izgleda da što je Putinu teže da regrutuje Ruse da budu topovsko meso, to je spremniji da se osloni na DNRK u svom ilegalnom ratu. Pokušaji Rusije da ojača svoje snage pošli su po zlu na početku rata - javnost je na delimičnu mobilizaciju 300.000 rezervista odgovorila protestima i talasom ljudi koji su bežali iz zemlje. Ali, dve godine kasnije, Putin je najavio planove da svoju vojsku učini drugom po veličini na svetu sa 1,5 miliona aktivnih vojnika," rekla je.

Putin tvrdi da mu za to neće biti potreban nikakav oblik regrutacije jer ima dovoljno dobrovoljaca, iako Zapad procenjuje da Rusija trpi više od 1.000 žrtava dnevno na bojnom polju.

Sada se smatra da Putinov odbrambeni pakt sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, potpisan ranije ove godine, znači da Pjongjang zapravo šalje vojnike da se bore u ratu u Ukrajini, iako Moskva to poriče. Govoreći na sastanku Saveta bezbednosti UN o Ukrajini, Vudvord je dodala: "Rusija je već nabavljala oružje od DNRK da bi nanela patnju ukrajinskom narodu."

"Sada, sa ovim nedavnim razvojem događaja, možemo biti sigurni da će rukovodstvo DNRK tražiti visoku cenu od Rusije zauzvrat. Ovaj trenutak iz govora Vudvord je isečen i postavljen na društvenim mrežama od strane Ujedinjenog Kraljevstva na nalog UN, zajedno sa natpisom koji glasi: "Putin je očigledno očajan. Njegov očaj predstavlja opasnost za sve nas."

Njene reči stižu nakon što je generalni sekretar UN Antonio Gutereš navodno prihvatio poziv da prisustvuje samitu BRIKS-a i da se sastane sa Putinom. Ukrajina je burno reagovala. Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je na Iksu napisalo: "Generalni sekretar UN je odbio poziv Ukrajine na prvi Globalni samit mira u Švajcarskoj."

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: